Buitenland

”Getrouwen” willen bidden op Tempelberg

De ultranationalistische groep Getrouwen van de Tempelberg heeft een petitie ingediend bij het hooggerechtshof om Joden op de negende dag van de Joodse maand Av op de Tempelberg te laten bidden. Op deze dag herdenken de Joden de verwoesting van de Tempel. Tesja be Av valt dit jaar op aanstaande donderdag.

Van onze correspondent
16 July 2002 09:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

De islamitische autoriteiten op de berg, de Waqf, hebben de berg afgesloten voor Joden en christenen. Deze maatregel is van kracht sinds Likud-leider Ariel Sharon op 28 september 2000 zijn bezoek aan de berg bracht. Daarna brak onder de Palestijnen de zogeheten al-Aqsa-intifada uit. Moslims geloven dat Mohammed vanaf de Tempelberg een reis naar de hemel maakte.

Waqf-directeur Adnan Husseini zegt dat de berg is afgesloten voor niet-moslims omdat de Israëlische autoriteiten niet toestaan dat alle moslims de Tempelberg bezoeken. De moslims in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever kunnen niet naar Jeruzalem reizen vanwege de afsluitingen door het leger. De afsluitingen zijn bedoeld om de kans op aanslagen in Israël te verkleinen.

In het verleden hebben de Getrouwen van de Tempelberg soortgelijke petities ingediend. Deze werden toen door het hooggerechtshof afgewezen. De petitie is gericht tegen de Israëlische premier Ariel Sharon, die de macht heeft de moslims te dwingen Joden binnen te laten, aldus Gershon Salomon, de leider van de groep.

Als de Getrouwen van de Tempelberg geen toestemming krijgen donderdag de berg op te gaan, zullen ze een mars rondom de Tempelberg houden. Deze mars voert door de moslimwijk van Jeruzalem.

Over enkele maanden vertrekt Salomon naar de Verenigde Staten voor een spreekbeurtentournee. Hij zal tijdens zijn tournee ook een aantal bezoeken afleggen aan mensen die zeggen een rode vaars te hebben gefokt. Door de as van de rode vaars zou een priester de rituele reinheid krijgen om de tempeldienst te herstarten.

Clyde Lott, een veeboer uit Mississippi, heeft volgens Salomon al verschillende rode koeien. Ook hebben de amish in Kansas zich met hem in verbinding gesteld. „Ze vertelden dat ze een rode vaars hadden en wij en zij waren heel enthousiast”, aldus Salomon.

Zijn groep heeft in Israël weinig aanhang. Orthodoxe Joden geloven veelal dat slechts met de komst van de Messias de tempeldienst zal worden hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer