„School moet elke leerling aannemen”
DEN HAAG – Tweederde van de Nederlanders vindt dat bijzondere scholen alle leerlingen die zich aanmelden, moeten accepteren.
Op dit moment mogen scholen leerlingen weigeren als ze de grondslag van de school niet onderschrijven of respecteren. In de praktijk maken vooral orthodox christelijke en islamitische scholen van dit recht gebruik.De afwijzing van de acceptatieplicht blijkt uit de onderwijsmeter, een jaarlijkse peiling van wat Nederlanders belangrijk vinden in het onderwijs. De meter is nog niet openbaargemaakt, maar minister Van der Hoeven van Onderwijs licht in haar weblog een tipje van de sluier op.
De bewindsvrouw deelt de mening van de bevolking niet. Het invoeren van de acceptatieplicht is in strijd met de vrijheid van onderwijs. Volgens haar komt het in de praktijk nauwelijks voor dat scholen leerlingen weigeren.
PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben eind vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de acceptatieplicht ook te laten gelden voor het bijzonder onderwijs. Het openbaar onderwijs heeft vanouds de plicht om elk kind dat zich meldt, aan te nemen.
De initiatiefnemers vinden dat christelijke scholen alle leerlingen en hun ouders moeten aannemen die de grondslag van de school respecteren. Ze maken een uitzondering voor de scholen die de afgelopen jaren op basis van hun grondslag een consequent toelatingsbeleid hebben gevoerd.
Of het initiatief een meerderheid in de Kamer haalt, moet nog blijken. De VVD fractie geeft de doorslag. Enkele maanden geleden zinspeelde het liberale Kamerlid Balemans erop dat acceptatieplicht strijdig is met de vrijheid van onderwijs.