Buitenland

VS lanceert antiraketsysteem tegen Noord–Korea

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten hebben een nieuw antiraketsysteem in stelling gebracht, meldde de Amerikaanse krant The Washington Times dinsdag. Het systeem zou in de afgelopen twee weken uit de testfase zijn gehaald en operatief zijn gemaakt, vooruitlopend op een mogelijk lancering van Noord–Koreaanse raketten.

20 June 2006 16:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Het antiraketsysteem bestaat uit langeafstandraketten die aanvallende raketten kunnen onderscheppen. Voor de kust van Noord–Korea varen twee Amerikaanse marineschepen die de eerste signalen van een mogelijke lancering zouden moeten opvangen.Zuid–Koreaanse veiligheidsfunctionarissen zetten dinsdag vraagtekens bij mediaberichten dat Noord–Korea op zeer korte termijn een raket wil lanceren.„Onder de huidige omstandigheden is het moeilijk te voorspellen of Noord–Korea wel of niet een raket zal afvuren", aldus Woo Sang–Ho van de regeringspartij Uri. Hij riep media op zich te onthouden van overdreven berichten.

Ondanks de woorden van Woo maakt Zuid–Korea zich zorgen over de ontwikkelingen in Noord–Korea. De Zuid–Koreaanse regering heeft het bewind in Pyongyang al meerdere malen opgeroepen een eventuele raketproef af te blazen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei maandag dat het provocerend en zeer ernstig zou zijn als Noord–Korea besluit om de raket echt te lanceren.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde zondagavond op gezag van hoge Amerikaanse functionarissen dat het communistische regime in Pyongyang een langeafstandsraket lijkt te hebben voorzien van brandstof. Daarmee zou een testlancering van het projectiel op korte termijn vrijwel onafwendbaar zijn. Als een raket niet binnen enkele dagen na het tanken wordt gelanceerd, wordt de brandstof afgebroken en ontstaat schade aan de raket. Het overhevelen van brandstof uit de tanks is erg complex.

Noord–Korea testte in 1998 voor het laatst een raket. Toen vuurde het land een Taepodong–1–raket af die over Japan vloog en in de Stille Oceaan belandde. Nu zou een Taepodong–2–raket, met een bereik van waarschijnlijk 3500 tot 4300 kilometer, worden getest. Tokio waarschuwde maandag dat het land harde actie zal nemen als Noord–Korea op Japan richt.

Pyongyang meldde dinsdag dat Noord–Korea zich niet gebonden acht aan een akkoord dat het land in 2002 sloot met Japan, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer