Verdonk: Duidelijkheid voor ‘oude’ asielzoekers
DEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle asielzoekers die voor april 2001 in Nederland aankwamen, zullen voor 1 juli van de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) te horen hebben gekregen of ze hier mogen blijven of niet. Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken dinsdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
Ze zegt daarmee te voldoen aan een motie van D66, waarin de bewindsvrouw vorig jaar was opgeroepen voor 1 juli dit jaar de dossiers van de grote groep ’oude’ asielzoekers af te handelen. D66 was aanvankelijk voor een pardon maar toen dat niet lukte, drong de partij aan op een snellere afhandeling voor deze mensen die soms al vele jaren in Nederland verblijven.Het gaat om de zogeheten groep van 26.000 mensen. Deze ’oude’ groep is in de loop van de tijd met 5600 mensen uitgebreid door geboortes, nareizende familieleden en mensen die in de gemeentelijke noodopvang zaten. Dat maakt een totaal van 31.600.
Verdonk schrijft nu dat zij op 1 juli 30.374 vreemdelingen uitsluitsel zal hebben gegeven. Dat betekent dat dan 1226 asielzoekers nog wel in de procedure zitten. De meesten van hen hadden een vervolgaanvraag ingediend.
D66–fractievoorzitter Van der Laan is tevreden met de resultaten, zei ze dinsdag. Vlak daarvoor hadden de coalitiefracties CDA, VVD en D66 op basis van de nieuwe cijfers aanvullende afspraken gemaakt over de afwikkeling. Daarmee is voor Verdonk de politieke kou van D66 uit de lucht.
Vanwege de grotere aanwas en nieuwe vervolgprocedures zal D66 woensdag in een spoeddebat Verdonk een paar maanden extra tijd gunnen. Ze moet nu in september de laatste 1226 asielzoekers afhandelen. Daarbij wil de coalitiepartij dat gezinnen met kinderen voorrang krijgen, zodat de betrokkenen voor het begin van het nieuwe schooljaar weten of ze mogen blijven of alsnog weg moeten.
De minister heeft voor de ’oude’ asielzoekers in 2004 het terugkeerproject opgezet. Tot 1 juni dit jaar waren 19.800 mensen volledig ’afgehandeld’. Zo’n 40 procent van hen mocht alsnog blijven, ruim een derde vertrok met onbekende bestemming en een vijfde werd gecontroleerd uitgezet.
Nu zitten 5700 mensen in een bepaalde fase van het terugkeerproject, schrijft Verdonk, van wie er 4000 ’verwijderbaar’ zijn. De andere 1700 zijn nieuwe procedures begonnen waardoor zij tijdelijk weer rechtmatig verblijf hebben.
Woensdagavond is een spoeddebat gepland, aangevraagd door GroenLinks. De nadruk ligt wat betreft de linkse oppositie op de asielzoekers die zomaar verdwijnen. De gemeenten maken zich daar grote zorgen over en hebben vorig week opnieuw geëist dat er een pardon komt voor de asielzoekers die nog niet zijn uitgestroomd. De linkse oppositie wilde altijd al een pardon.