Kopstukken ETA opgepakt
MADRID (ANP) – De Franse en Spaanse politie hebben dinsdag in een gezamenlijke actie tien mannen en drie vrouwen opgepakt, die worden verdacht van banden met de Baskische terreurbeweging ETA. Onder de arrestanten is een medeoprichter van de ETA, de 73–jarige advocaat Julen Madariaga.
Madariaga en zeven andere vermeende leden van de ETA werden in de Franse steden Bayonne, Hendaye en Biarritz aangehouden. In Spanje pakte de politie vijf personen op. Het onderzoek was gericht tegen een tak binnen de ETA die speciaal was belast met het afpersen van bedrijven in met name Frans en Spaans Baskenland en de Spaanse regio Navarra.De ETA gebruikte de ’revolutionaire belastingen’ voor het financieren van de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland. Bronnen binnen Spaanse justitie zeiden tegen de krant El Mundo en de radiozender Cadena Ser dat de voorbereidingen voor de actie tegen de ETA–groep al in 1998 waren begonnen, dus lang voor de afkondiging van een bestand door de ETA eerder dit jaar.
De in Bilbao geboren Madariaga was in 1958 een van de oprichters van de ETA. Hij zat meerdere malen in de gevangenis en leefde in ballingschap in Frankrijk, Chili en Algerije. Nadat hij tussen 1986 en 1991 vijf jaar lang in een Franse gevangenis had gezeten voor het maken van magneten voor ETA–bommen, koos Madariaga voor een loopbaan in de advocatuur. In de jaren daarna nam hij steeds meer afstand van het ETA–geweld.
Een ander prominent ETA–lid dat dinsdag werd aangehouden in Frankrijk, is de 63–jarige Eloy Uriarte Díaz de Gueren_o, bijgenaamd sen_or Robles. Uriarte zou in de jaren tachtig een van de hoofdverantwoordelijken voor de afpersingen van bedrijven door de ETA zijn geweest. Net als Madariaga speelde hij in de afgelopen jaren geen vooraanstaande rol meer in de Baskische terreurbeweging.
De 53–jarige Angel Iturbe Abàsolo is de derde grote vis die de Franse politie dinsdag wist te vangen. Iturbe zou twintig jaar geleden het netwerk hebben geleid dat in Frankrijk bedrijven afperste. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een reeks aanslagen.
De ETA kondigde enkele maanden geleden een staakt–het–vuren af. Naar aanleiding van dat bestand hoopt de sociaaldemocratische regering van José Luis Rodríguez Zapatero binnenkort onderhandelingen met de ETA te kunnen beginnen over een definitieve vrede. Batasuna, de politieke tak van de ETA, vroeg zich na de arrestatiegolf van dinsdag af of Madrid wel echt naar vrede met de ETA streeft. Leider Arnaldo Otegi van Batasuna noemde de arrestaties „een frontale aanval op de vredesverwachtingen". Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba ontkende echter dat er een obstakel voor vredesoverleg is opgeworpen.