Binnenland

ADHD’ers geholpen door hormoon

EDE - Een behandeling met het hormoon melatonine, dat de biologische klok beïnvloedt, is zeer effectief in de strijd tegen slaapstoornissen.

Wetenschapsredactie
20 June 2006 13:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Tot deze conclusie komt de psycholoog Kristiaan van der Heijden in zijn proefschrift waarop hij woensdag aan de Universiteit van Maastricht promoveert. Van der Heijden onderzocht 87 kinderen met ADHD en inslaapproblemen op de afdeling neurologie van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.Kinderen met ADHD zijn hyperactief en onrustig. Zij vallen vaak pas laat in slaap, waardoor hun problemen nog ernstiger worden. Van der Heijden toonde aan dat kinderen met ADHD een te laat afgestelde biologische klok hebben. Met melatonine bleken de kinderen eerder in te slapen.

Van der Heijden heeft niet kunnen aantonen dat een verbetering van de slaap een heilzaam effect op kinderen met ADHD heeft. Waarschijnlijk was de behandeling (vier weken) daarvoor te kort.

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over een speciale polikliniek waar stoornissen van de biologische klok kunnen worden onderzocht en behandeld. Neuroloog dr. M. Smits, eveneens werkzaam in het ziekenhuis, maakt een kanttekening bij de resultaten van het onderzoek. De praktijk heeft volgens hem geleerd dat nogal wat artsen patiënten melatonine voorschrijven zonder dat ze eerst hebben onderzocht hoeveel die patiënten zelf van het hormoon aanmaken. Dat leidt in de praktijk tot grote problemen, vooral als de behandeling niet het gewenste effect heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer