Grondvlak
Oude grafkist gevonden
In het Friese Boksum, op zo’n 10 kilometer van Leeuwarden, is vorige week een eeuwenoude stenen grafkist ontdekt die waarschijnlijk van een belangrijke geestelijke uit die omgeving was. Dat meldt onderzoeker Miranda de Wit van archeologisch onderzoeksbureau ARC uit Groningen desgevraagd.
Gericht onderzoek naar grafkisten rond de Sinte-Margrietkerk in Boksum bracht de kist aan het licht. Toen in 2002 bij de restauratie van de kerk leidingen in de grond werden gelegd, bleek dat er onder het pad richting de kerk een sarcofaag lag. Deze werd opgegraven en onder een glasplaat in de kerk tentoongesteld.In december vorig jaar werd er bij het delven van een graf weer een stenen kist gevonden. Het graf werd vervolgens iets verplaatst, zodat deze kon blijven liggen.
Daarop werd besloten tot het graven van drie proefsleuven. De eerste sleuf leverde meteen al de vondst van opnieuw een stenen kist op. De kisten werden in de middeleeuwen gemaakt in de Eiffel in Duitsland en over het water vervoerd naar Nederland, een kostbare operatie. Op enkele kisten zijn symbolen aangebracht.
De Wit zegt dat de vondst vrij uitzonderlijk is. „Tot nu toe zijn er niet veel van dit soort kisten ontdekt. Bovendien is het bijzonder dat er op de kist die we nu hebben gevonden nog een deksel zit. Dat betekent dat er nog iemand in moet liggen.” De onderzoekster wil naar aanleiding van de opgravingen te weten komen welke positie Boksum in de middeleeuwen had, omdat in sarcofagen alleen prominente personen werden begraven.
De grafkisten zijn nog niet opgedolven. Eerst wil De Wit uitzoeken of er nog meer liggen. Pas daarna gaat ze de kisten verder onderzoeken en in de grond speuren naar onder andere verkleuringen die aanwijzingen kunnen geven over de historie van de kerk van Boksum.
Kerk Drachten open voor publiek
Tot en met 30 september is de Grote Kerk van Drachten op zaterdagmiddagen geopend voor het publiek. De kerk, die op de monumentenlijst staat, heeft een fraaie uit hout gesneden preekstoel, die gemaakt is in 1743. In de kerk staan vijf herenbanken. Het orgel is een zogenaamd Hillebrandorgel dat in 1820 in de kerk geplaatst is. De koperen kronen in de kerk werden ook in 1820 aangebracht.
De vier grote gebrandschilderde ramen in het gebouw zijn in 1743 gemaakt en geplaatst door Jurjen en Ype Staak, bekende glasschilders uit Sneek. Ze leefden en werkten in de 18e eeuw in Friesland.
De kerk is de hele zomer op zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Van 16.00 tot 16.30 uur wordt het orgel bespeeld.
Nieuwe kerk hhg Giessendam
De hersteld hervormde gemeente van Giessendam-Neder-Hardinxveld en Sliedrecht heeft vorige week enkele loodsen aangekocht van Meerkerk Houtbouw. De panden, met het adres Buitendams 215 te Hardinxveld-Giessendam, zijn gelegen aan het riviertje de Giessen. Het is de bedoeling dat de panden, grotendeels door gemeenteleden onder leiding van een bouwteam, verbouwd worden. Een van de loodsen wordt verwijderd. De vrijgekomen ruimte wordt ingericht als parkeerplaats. Een op het terrein liggende onbewoonbare woning is inmiddels voor het grootste deel gesloopt. Op termijn zou hier een woonhuis gebouwd kunnen worden.
De overblijvende loods wordt verbouwd tot kerkzaal, met nevenruimten voor diverse gemeenteactiviteiten. Het geheel krijgt een nieuwe voorgevel die past bij een kerkgebouw. De kerkzaal zal 350 zitplaatsen tellen. Dit aantal kan indien nodig worden uitgebreid.
Sinds 1 mei 2004 gebruikt de gemeente voor de erediensten het gebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Hardinxveld-Giessendam. Voor catechese, zondagsschool, Bijbelkring en gemeenteavonden wordt ruimte gehuurd van een ouderenbond. Het gebouw waarvan deze zalen deel uitmaken, wordt echter op korte termijn gesloopt. Voor het verenigingswerk mag de hersteld hervormde gemeente gebruikmaken van een kantoorruimte, die echter door de groei van het aantal deelnemers te klein wordt. Het is de bedoeling dat het nieuwe kerkgebouw in het voorjaar van 2007 in gebruik wordt genomen.
Dak kerk Vaassen gerestaureerd
De hervormde kerk van Vaassen gaat volgend jaar in de steigers. Met name het dak is aan restauratie toe. Dat zegt A. Brouwer, lid van de restauratiecommissie. „De dakconstructie deugt niet”, aldus Brouwer. „Hij wordt te zwaar voor de muren, die meetbaar beginnen te wijken.”
Hij zegt dat het noodzakelijk was om voor 2010 te restaureren. „Als er niets aan wordt gedaan, kan er uiteindelijk schade optreden. Maar momenteel is het niet gevaarlijk. De kerk kan gewoon worden gebruikt.”
Het dak wordt tijdelijk verwijderd om het te herstellen. Bovendien wordt er voeg- en schilderwerk gedaan. De toren, die is gebouwd in 1492, is nog in prima staat. Het schip stamt uit 1850. De kerk is meerdere keren gerestaureerd.
De gemeente is hard bezig met het werven van fondsen voor het herstel. Onder andere de gemeente Epe, de plaatselijke bevolking en de eigen gemeenteleden wordt om een bijdrage gevraagd. Er is ongeveer een half miljoen euro nodig.
Elke zondag bezoeken zo’n 350 tot 400 mensen de diensten in de kerk.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.