Buitenland

Militairen VS van moord beschuldigd

NEW YORK - Drie Amerikaanse militairen worden verdacht van het vermoorden van drie Iraakse gevangenen tijdens een Amerikaans-Iraakse militaire operatie tegen opstandelingen in de provincie Salahuddin, ten noorden van Bagdad. Het gaat hier om soennitisch gebied met een actieve oppositie tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak.

Van onze correspondent
20 June 2006 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Het is niet precies bekend wanneer het incident heeft plaatsgehad, maar de drie militairen zitten sinds vorige week donderdag vast in een militaire gevangenis in Koeweit. Volgens het ministerie van Defensie in Washington wordt momenteel onderzocht of zij voor de krijgsraad moeten komen. Het drietal wordt niet alleen verdacht van moord op drie gevangenen, maar ook van bedreiging „met de dood” van een collega als die het incident aan de legerleiding zou melden.In tegenstelling tot een eerder incident dat pas door defensie serieus werd genomen na publicaties door het weekblad Time, heeft de legerleiding nu vrijwel onmiddellijk een onderzoek gelast. De identiteit van de drie slachtoffers is niet bekendgemaakt. Wel staat vast dat het om drie Iraakse mannen gaat die tijdens eerdergenoemde actie waren opgepakt. De Amerikaanse militairen zouden hen opzettelijk hebben vrijgelaten om hen daarna „tijdens een vluchtpoging” neer te schieten.

De drie militairen worden niet alleen verdacht van moord en samenzwering tot moord, maar ook van ondermijning van een gerechtelijk onderzoek. Zouden zij door een krijgsraad schuldig bevonden worden aan moord dan riskeren zij de doodstraf. Het drietal behoort tot de 101e Divisie Luchtlandingstroepen. Volgens Janis Karpinski gaan de mishandeling van Iraakse en Afghaanse gevangenen door Amerikaanse militairen ook na het bekend worden van de wandaden in de Abu Ghraibgevangenis bij Bagdad nog steeds door.

Karpinski was commandant van Abu Ghraib toen het schandaal losbarstte. Zij werd deels verantwoordelijk gehouden en in rang verlaagd. Volgens Karpinski heeft de hoogste Amerikaanse legerleiding geen lessen getrokken uit dit schandaal. „Onze militairen opereren in Irak en Afghanistan onder hoge stress; daar moet je hen op voorbereiden en je moet daarbij ook uitgebreid wijzen op hun verplichtingen tegenover de bewoners van de landen waar zij opereren. Dat gebeurt nog steeds niet systematisch. Vandaar betreurenswaardige incidenten”, aldus Karpinski maandag tegenover de BBC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer