Economie

Schone paddenstoel van Haarlemse bodem

HAARLEM - De fietser komt er langs en ziet het niet. Als hij even stilstaat bij de wegwijzer ontwaart hij het Nabasco-logo van NPSP op de fietspaddenstoel wél. De ANWB gaf het Haarlemse bedrijf NPSP Composieten onlangs de opdracht alle 5000 paddenstoelen in Nederland te vervangen. Daar mogen ze dan wel een jaar of tien over doen.

Niek Sterk
20 June 2006 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:51
HAARLEM – Een andere producent was al gestart met het vervangen van de oude paddenstoelen toen NPSP de ANWB belde met het aanbod een prototype van hennepvezel te maken. Het Haarlemse bedrijf kreeg de order. Foto: Willem Böttger, mededirecteur eigenaar,
HAARLEM – Een andere producent was al gestart met het vervangen van de oude paddenstoelen toen NPSP de ANWB belde met het aanbod een prototype van hennepvezel te maken. Het Haarlemse bedrijf kreeg de order. Foto: Willem Böttger, mededirecteur eigenaar,

Het huidige NPSP werd geboren uit de vorige versie, toen nog geschreven met puntjes tussen de letters. N.P.S.P. -bij de start in 1998 gevestigd in Almere- stond voor Natural Powered Speed Products van uitvinder Niels Haarbosch. Die is bekend als de geestelijk vader van onder andere de prijswinnende zonneauto’s Solar Car Nuna I, II en III.

Het eerste product van N.P.S.P. was de zogenaamde Flaxcat, een catamaran van natuurlijke vlasvezel in plaats van de gangbare glasvezel. Afgelopen weekend zeilde de Flaxcat weer mee in de jaarlijkse Ronde van Texel, niet de minste zeilrace als het om belasting van materialen gaat. Na de ontwikkeling van wéér een catamaran -met een vleugel in plaats van een zeil- was in het prille begin van de 21e eeuw het geld op.

Drie jaar geleden maakte NPSP een doorstart. Vier getalenteerde vrienden, onder wie Haarbosch, werden directeur-eigenaar van NPSP Composieten, tegenwoordig te vinden op industrieterrein Waarderpolder in Haarlem. De leidende gedachte achter het bedrijf is het vercommercialiseren van duurzaamheid, zegt Willem Böttger, een van de vier en natuurkundige van professie.

Een andere producent was al gestart met het vervangen van de oude (witte) paddenstoelen toen NPSP twee jaar geleden de ANWB belde met het aanbod een prototype van hennepvezel te maken in plaats van met de traditionele glasvezel. Op het hoofdkantoor van de bond werd enthousiast gereageerd, omdat de milieubelasting bij de fabricage slechts een fractie is ten opzichte van de oude methode. „De ANWB wilde graag een stap zetten in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Böttger.

Composieten zijn vezelversterkte kunststoffen, in het geval van NPSP worden hennep-, kokos-, jute- en vlasvezels gebruikt. Gangbare glasvezelversterkte kunststoffen zijn ook sterk, duurzaam en bijna onverslijtbaar, maar hebben als nadeel dat ze het milieu belasten. „Onze materialen kunnen -in tegenstelling tot die andere- in vuilverbrandingsovens. Zijn zelfs te verwerken tot groene stroom.”

Zeilboten, hockeysticks, kogelvrije vesten, tennisrackets, de toepassing van vezelversterkte kunststoffen is eindeloos. In de vesten zit aramide, in rackets carbon. „Wij zetten daar met succes de natuurlijke vezels naast”, aldus Böttger.

De paddenstoelen worden in Haarlem gemaakt in een zogenaamde dubbele mal, „waardoor ze mooier worden, de detaillering beter uitvalt en de uitstoot van schadelijke styreendampen gering is.” Op de onderrand van het ontwerp staat het logo van Nabasco, dat staat voor Nature Based Composites. „We leveren 350 tot 500 stuks per jaar. In een jaar of tien zijn in heel Nederland de paddenstoelen vervangen.”

Louter van de paddenstoelorder kan de schoorsteen bij NPSP met dertien werknemers (acht fte’s, directieleden inbegrepen) niet roken, maar er zijn een paar andere serieproducten waardoor de toko steeds beter draait. „Podiumblokken voor tijdelijke of permanente podia, speakerombouwsets die door de natuurlijke vezels vooral akoestisch een succes zijn. Voor Albert Heijn maakten we 600 kappen aan de kassameubels, voor De Bonneterie in Amsterdam een designmeubel. In het auditorium van het Afrikamuseum bij Nijmegen staan 150 rode stoelen van ons.”

Een andere recente klapper is de opdracht voor de behuizing van de zogenaamde Gatsometers, de nieuwe radarapparatuur bij snelheidscontroles. „De toepassing van de hennepvezel zorgt ervoor dat de elektromagnetische straling van de apparaten niet wordt verstoord.”

De bezigheden van het innovatieve kwartet en hun werknemers bleven niet onopgemerkt. In december 2005 won NPSP de zilveren PRIMA Ondernemen Award 2005/2006 die premier Balkenende uitreikte in zijn rol als voorzitter van het Innovatieplatform.

Financieel gezien was het de eerste jaren sappelen en sprokkelen, zegt Böttger, maar de omzetcijfers verdubbelden de laatste drie jaar telkens en het ziet ernaar uit dat die trend voorlopig doorzet.

„In 2003 zetten we 50.000 euro om, een jaar later 130.000, in 2005 260.000 en in 2006 koersen we richting de 5 euroton. Het businessplan 2008 gaat uit van (is0(

2 miljoen euro omzet. Verder dragen een paar instanties iets bij en doen we wat advieswerk. De directie verdient hier hetzelfde salaris als de medewerkers. We zijn niet rijk, maar hebben wel een prachtig vak. Misschien zijn we over een paar jaar wel een geschikte overnamekandidaat. Op dat moment spring je er als mede-eigenaar goed uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer