Nederlandse militairen negatief over allochtonen
DEN HAAG - De meeste Nederlandse militairen zijn negatief over allochtonen. Dat geldt voor zowel het defensiepersoneel in lagere functies als militairen uit de legertop. Allochtonen in het leger staan daardoor bloot aan discriminatie en pesterijen.
Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 2000 personeelsleden van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee dat de Nederlandse Defensie Academie heeft uitgevoerd.Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde maandagochtend de conclusies, waarover het AD berichtte.
Bijna driekwart van de lagere rangen is negatief over de multiculturele samenleving. Een ruime meerderheid van de het hoogst geplaatste militairen deelt die mening. Een kwart van alle militairen zegt dat problemen toenemen door Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse collega’s in het leger.
Onderzoeker Rudy Richardson van de Nederlandse Defensie Academie noemt het resultaat van het onderzoek in het AD „vreselijk zorgwekkend.”
De onderzoekers hebben samengewerkt met de inspecteur-generaal der krijgsmacht. Die meldde vorige maand dat de vertrouwenspersonen binnen Defensie vorig jaar 28 klachten hebben gekregen over discriminatie.
Staatssecretaris Van der Knaap, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Defensie, vindt de conclusies van de onderzoekers te stellig. Hij wil op zeer korte termijn met hen spreken.
PvdA-Kamerlid Eijsink zei maandagochtend in het Radio 1 Journaal „erg geschrokken” te zijn van de uitkomsten van het onderzoek. Ze gaf aan dat het probleem al in 2002 bekend was, maar dat Defensie heeft verzuimd de discriminatie van allochtonen in het leger aan te pakken.
Volgens het Kamerlid heeft de krijgsmacht allochtonen hard nodig. De militaire leiding doet volgens haar te weinig om duidelijk te maken dat discriminatie gewoon niet kan. „Het is daarom ook heel erg zorgelijk dat zelfs een deel van de leiding ook negatief tegenover allochtonen staat. Met name generaals en andere hooggeplaatsten hebben een voorbeeldfunctie te vervullen”, aldus Eijsink maandagmorgen.
Defensie heeft eerder maatregelen bekendgemaakt om de positie van allochtonen binnen de krijgsmacht te verbeteren. Zij erkent feestdagen van joden, hindoes en moslims en verstrekt koosjere en halalmaaltijden.
Ook heeft de leiding van het ministerie een multicultureel platform opgericht en mogen militairen bij het afleggen van de eed God door Allah vervangen.