Vergeten eten in museum
ARNHEM (ANP) - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft zaterdag ondanks het warme weer veel extra bezoekers getrokken met ”Proef het Openluchtmuseum”.
Tijdens dat evenement stonden vergeten groentenrassen, ouderwetse gerechten, ambachtelijke rijpingsprocessen en recepten uit oude kookschriften centraal.Ambachtelijke en biologisch geproduceerde etenswaren zijn een trend, motiveert woordvoerder Caroline Berkhof van het museum de keuze voor een themaweekend over eten. „Je ziet dat de laatste jaren de belangstelling ervoor duidelijk toeneemt met bijvoorbeeld landwinkels en biologische markten. Voor het museum de hoogste tijd om in eetgewoonten van weleer te duiken.”
Behalve authentieke kookschriften van huishoudscholen diende ook internet als bron voor de historische recepten, verklapt Gitta Paans. Zij is medewerker Educatie bij het museum en heeft voor de kleine bezoekers een proeverij ingericht met de kruidige melkdrank slemp, levertraan, lammetjespap, boerenjongens en griesmeelpudding. „Leuk om te zien wat de mensen vroeger aten. Bijna alles vond ik wel lekker behalve de griesmeel en de levertraan”, zegt Mark van der Made (10). Zijn favoriet is duimdrop, wat je om je duim wikkelt en dan opsabbelt.
Het museum wil behalve de producten en gerechten zelf ook graag de verhalen erachter aan de mensen laten zien. Zo bleek dat borrelnootjes ooit zijn uitgevonden door een boer die verwaterde boontjes besloot te poffen en te zouten.
Voor wie thuis oude eetgewoonten wil oppoetsen is er in het museum van alles te koop. Bijvoorbeeld witlofjam of worst op de ambachtelijke warenmarkt of op de Broeker Veiling bij het water waar de handelswaar in langsvarende schepen aan de bieders wordt getoond.