Economie

Hoge Raad erkent auteursrecht parfumgeur

DEN HAAG (ANP) – De geur van een parfum kan in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. Daarvoor is wel vereist dat de geur een origineel karakter heeft. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak tussen de parfumproducenten Lancôme en Kecofa.

16 June 2006 13:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Lancôme begon in 2002 een procedure tegen concurrent Kecofa. De laatste zou het parfum Trésor van Lancôme nabootsen met het eigen merk Female Treasure. De rechtbank gaf de partijen toestemming te bewijzen dat hun parfums respectievelijk auteursrechtelijke bescherming verdiende dan wel geen bewerking of nabootsing was, maar hield een beslissing aan.In hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat Trésor door haar specifieke samenstelling een oorspronkelijk karakter bezit en dat de parfum van Kecofa een onrechtmatige nabootsing hiervan is. Het hof leidde dit af uit de resultaten van een onderzoek naar de fysische en chemische eigenschappen van beide parfums. Hieruit bleek dat 24 van de 26 ingrediënten in Trésor ook in Female Treasure zitten. Dit parfum bevatte voorts een goedkope vervanger van één van de overige ingrediënten van Trésor.

Het onderzoeksbureau achtte de kans zeer klein dat door toeval of analoge ontwikkeling twee parfums met vrijwel de exacte samenstelling ontstaan. Het hof concludeerde daauit dat Female Treasure een kopie is van Trésor en oordeelde dat Kecofa inbreuk maakt op de auteursrechten van Lancôme.

Kecofa bestreed in cassatie het oordeel van het gerechtshof dat Trésor zich zou kunnen beroepen op auteursrechten. De producent stelde onder meer dat een geur te vluchtig is om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming. Lancôme stelde daartegenover dat het parfum was voortgekomen uit een creatief ontwikkelingsproces, waarbij de parfummaker een keuze heeft gemaakt uit honderden mogelijke bestanddelen, zoals de frisse bloemgeur van witte rozen en lelietjes–van–dalen, versterkt door de poederachtige geur van iris, abrikozenbloesem en heliotroop en met een achtergrond van amber, sandelhout en musk.

Volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof terecht geoordeeld dat Kecofa zich schuldig heeft gemaakt aan namaak in auteursrechtelijke zin. Het hof mocht zich daarbij baseren op de resultaten van de laboratoriumanalyse naar de fysische en chemische eigenschappen van de parfums.

Het is voor het eerst dat de hoogste rechter zich uitspreekt over de auteursrechtelijke bescherming van geuren. Met de uitspraak van de Hoge Raad hebben producenten van parfums een nieuw wapen in handen tegen illegale nabootsingen. Voorheen moesten zij zich tegen imitaties verweren met een beroep op voornamelijk het merkenrecht (de namen van parfums) of het modellenrecht (de vormen van flesjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer