TCA-kampen kruisen de degens bij gerechtshof
AMSTERDAM (ANP) - Een groep van 229 taxichauffeurs heeft donderdag de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gevraagd het bestuur van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) te vervangen.
Een andere groep van een kleine 700 chauffeurs verzocht de Ondernemingskamer tijdens dezelfde zitting een einde te maken aan de „voortslepende procedure” tegen de TCA-top.Volgens de groep van 229 dissidente chauffeurs blijkt uit een recent rapport van de Ondernemingskamer dat er het nodige mis is bij de taxicentrale. „Dat is in het huidige verzoek vertaald naar wanbeleid”, aldus hun advocaat Jagtenberg. „De TCA moet weer terug naar de chauffeurs.” Raadsman Van Schuppen van de taxidirectie bestreed dit. „Uit het rapport blijkt dat de bedrijfsvoering bij TCA uitstekend is.”
De 229 chauffeurs hadden de Ondernemingskamer vorig jaar gevraagd een onderzoek in te stellen omdat ze wilden weten waar het geld was gebleven dat ze in een spaarfonds hadden gestopt. De conclusie is nu dat er geen sluitende rekening en verantwoording zijn, stelde Jagtenberg. „De chauffeurs vinden dit onthutsend en vinden alleen al dat gegeven voldoende voor ontslag van de TCA-leidinggevenden.”
Zij verwijten de drie bestuursleden Grijpink, Van Gelderen en Janmaat, tegen wie ook nog een strafzaak loopt, „slecht ondernemerschap.” Ook de verdeling van de ritten verloopt oneerlijk en de positie van de certificaathouders en chauffeurs is uitgehold, betoogt Jagtenberg. „Taxichauffeurs zijn hardwerkende mensen die uren rijden voor een karig inkomen en dan boos worden als het werk niet eerlijk wordt verdeeld.”
Uit een onderzoek van een onafhankelijke registeraccountant zou blijken dat het met het spaarfonds wel meevalt, stelde Van Schuppen. „Van de totale besteding van 8 miljoen euro uit het fonds is slechts 1600 euro niet gestaafd met onderliggende documenten. Hieruit blijkt wel het realiteitsgehalte van de beschuldigingen. Er wordt maar wat geroepen, volstrekt ongefundeerd.”
Volgens de advocaat heeft een kleine groep een „onterecht wantrouwen” jegens de TCA-directie. „Zij hebben een gebrek aan aanpassingsvermogen aan de gewijzigde marktomstandigheden. Ook TCA betreurt de daling van de inkomsten na de deregulering van de taximarkt.” Deze groep heeft zich ten doel gesteld tot het einde het eigen nest te vervuilen, zei Van Schuppen. „Opboksen tegen de valse schijn, dat is wat TCA al jaren moet doen.”
Raadsman Zandt van de 700 chauffeurs die de TCA-top steunen, uitte twijfels of alle 229 kritische chauffeurs van het eerste uur nog steeds instemmen met de lopende procedure en of ze nog wel zijn aangesloten bij de TCA. Hij wil dat de Ondernemingskamer het verzoek niet-ontvankelijk verklaart. „Het gaat hier om de rancune van een paar personen tegen de directie. De beeldvorming van TCA is ronduit negatief. Mijn cliënten zijn dit echt zat.”
De Ondernemingskamer doet uitspraak op 6 juli.