Buitenland

„Hamas haalt gewapende militie van de straat”

GAZA-STAD - De radicaal-islamitische Palestijnse regeringspartij Hamas is bereid haar gewapende militie terug te trekken uit de straten van Gaza-stad. In een kennelijke poging de strijd met de oude machthebbers van de Fatahpartij door dialoog op te lossen, zullen de militieleden opgaan in de reguliere Palestijnse politie. Hamaspremier Ismail Haniyah zei woensdag niet wanneer de militie zal inrukken.

Buitenlandredactie
15 June 2006 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Botsingen tussen veelal bewapende Hamas- en Fatahaanhangers hebben de afgelopen vier weken aan zeker twintig mensen het leven gekost. Het geweld tussen de Palestijnse facties had plaats te midden van een steeds grotere economische en humanitaire crisis in de Palestijnse gebieden.Sinds het aantreden van de democratisch gekozen Hamaspartij begin dit jaar, houden westere donors de hand op de knip. Ambtenarensalarissen kunnen niet meer worden betaald, de situatie in de gezondheidszorg is uiterst zorgelijk en volgens sommige functionarissen staan de Palestijnse gebieden aan de rand van een burgeroorlog.

Boze Palestijnse ambtenaren bestormden woensdag het parlementsgebouw in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever Ze zijn boos omdat hun salarissen al een tijd niet zijn uitbetaald. De demonstranten, vooral van Fatahhuize, drongen het gebouw binnen waar parlementsleden aan het vergaderen waren. De volksvertegenwoordigers werden bekogeld met flessen water. Door ingrijpen van veiligheidsdiensten kon de rust worden hersteld.

De Palestijnse president Mahmud Abbas liet zijn machtsstrijd met Haniyah woensdag even rusten en richtte zich op Israël. Volgens het Israëlische dagblad Ha’aretz werkt de Israëlische premier Ehud Olmert aan een alternatief plan om een Palestijnse staat naast zich te dulden. Abbas heeft laten weten dat ook het alternatief onbespreekbaar is.

Olmert heeft steeds gezegd dat bij gebrek aan Palestijnse medewerking -Hamas erkent de staat Israël niet- hij eenzijdig de definitieve grenzen van de Joodse staat zal gaan vaststellen. Onder druk van onder meer de VS zou Olmert nu werken aan een alternatief dat voorziet in een Palestijnse staat met voorlopige grenzen. Daarmee zouden de Palestijnen de reeds door Israël ontruimde Gazastrook en 90 procent van de Westelijke Jordaanoever krijgen.

Een door het Amerikaanse leger getrainde explosievendeskundige zei woensdag dat een Israëlische granaat vorige week tot acht doden op een strand in de Gazastrook heeft geleid, en niet een door de terroristische Hamas gelegde mijn. Hij zei dit in reactie op de stelling van het Israëlische ministerie van Defensie dat de ontploffing werd veroorzaakt door een in het zand verstopte mijn.

Volgens Marc Garlasco van Human Rights Watch heeft onderzoek ter plaatse uitgewezen dat de acht Palestijnen die op een strand in de Gazastrook om het leven kwamen het slachtoffer waren van een Israëlische granaat, zoals ook de Palestijnse autoriteiten zeggen.

Garlasco stelt dat er op het strand een 155 millimetergranaat is ontploft, het type dat gebruikt wordt door het Israëlische leger. Het is volgens hem alleen de vraag of de granaat net door het leger was afgeschoten of al in het zand lag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer