Van Hoof haalt uit naar SP en GroenLinks
DEN HAAG - Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) „wil geen emmer van ellende” meer over zich heen gestort krijgen door GroenLinks en de SP. Tijdens een debat woensdag in de Tweede Kamer haalde de bewindsman uit naar de linkse oppositiepartijen, die volgens hem een onjuiste voorstelling van zaken schetsen over soepeler toegang van Poolse werknemers en de verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Vooral de SP moest het ontgelden. Van Hoof gaf aan dat hij niet meer geconfronteerd wilde worden met teksten op de website van de SP waaruit blijkt dat hij een andere voorstelling van zaken zou geven. „Ik houd mij aan afspraken die zijn gemaakt met een meerderheid van de Tweede Kamer en die moet u ook respecteren”, aldus Van Hoof tegenover SP-Kamerlid Jan de Wit.De bewindsman zei vanwege de politieke gevoeligheid juist zorgvuldig te werk te gaan. Daarom neemt hij ook „bewust kleine stapjes” bij het gemakkelijker verstrekken van werkvergunningen aan werknemers uit nieuwe EU-lidstaten.
Volgens de staatssecretaris kunnen vanaf deze maand de arbeidsmigranten soepeler een vergunning krijgen in vijf branches: agrarische sector, binnenscheepvaart, kleinmetaal, slachterijen en visfileerbedrijven en in het wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft hij volgens regeringspartijen CDA en VVD prima gedaan, zoals afgesproken, na overleg met werkgevers en de vakbeweging.
Maar de linkse oppositie, waaronder ook de PvdA, wezen op de onrust bij FNV- en CNV-bonden over de snelheid van Van Hoofs maatregelen. Zij wezen op tekenen van verdringing door goedkopere krachten uit Oost-Europa. Zo zouden in het Westland al uitzendbureaus voor Turkse en Marokkaanse agrarisch medewerkers failliet zijn gegaan, omdat werkgevers meer Polen inhuren.
Maar Van Hoof stelde dat hij gezien de tekorten aan personeel en de ontwikkeling van de werkloosheid eigenlijk al veel meer sectoren vrij had kunnen geven, zoals ook de bouw en transport. In augustus en oktober gaat hij kijken of in meer branches een soepeler toegang van Polen gewenst is.
PvdA-Kamerlid Bussemaker zei dat ze de staatssecretaris niet bij elke stap wil controleren, omdat inderdaad was afgesproken dat hij de ruimte zou hebben om na overleg met sociale partners een eigen besluit te nemen. Maar zij waarschuwde dat wanneer bij de evaluatie van Van Hoofs beleid in november blijkt dat hij niet zorgvuldig genoeg is geweest, de volledige openstelling van de grenzen per 1 januari in gevaar komt.