Binnenland

Deel Kamer voor nieuw EU-referendum

DEN HAAG - De initiatiefnemers van het referendum over de EU-grondwet, GroenLinks, PvdA en D66, zijn voor een nieuwe volksraadpleging over de opvolger van de afgestemde constitutie.

Redactie politiek
14 June 2006 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Dat bleek woensdagmorgen tijdens een overleg tussen Kamer en kabinet over de EU-top van donderdag en vrijdag.GroenLinks, PvdA en D66 vinden dat de bevolking zich moet kunnen uitspreken over een nieuw Europees verdrag. „Iedere nieuwe stap moeten we aan de burgers voorleggen”, zei GroenLinks-Kamerlid Karimi woensdagmorgen.

PvdA en D66 vinden wel dat er alleen een referendum kan komen als dat wordt gehouden op initiatief van de bevolking. Ze zien er niets in om als Kamer opnieuw een volksraadpleging te organiseren. „We hebben het nu een keer gedaan en dat was bij wijze van uitzondering omdat de bevolking wettelijk gezien niet zelf het initiatief daartoe kon nemen”, aldus D66-Kamerlid Van der Ham.

Karimi ziet ook het liefst een referendum vanuit de bevolking, maar als dat niet mogelijk is, moet de Kamer er van haar opnieuw een organiseren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken vindt dat de EU in de tweede helft van volgend jaar moet gaan werken aan een nieuw Europees verdrag. Ook de voorstanders van de EU-grondwet zien intussen in dat de constitutie „niet meer alleen zaligmakend is”, aldus de bewindsman dinsdag in een interview met NRC Handelsblad.

Bot is tegen een nieuw referendum. „Daarvoor is het EU-verdrag te complex.” Ook Balkenende voelt er niets voor, zei hij woensdagmorgen.

Een groot deel van de Kamer wil dat Balkenende op de EU-top bepleit dat het Europees Parlement voortaan alleen in Brussel vergadert en niet meer in Straatsburg. De premier vindt het daarvoor nu niet het juiste tijdstip.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer