Tobben met privacy drugsjongeren
HEERDE - Moet de politie ouders inlichten over het drugsgebruik van hun kinderen? Autoriteiten en hulpverleners worstelen met de privacywetgeving. Woensdag steken enkele Veluwse gemeenten daarover de hoofden bij elkaar.
Heerde heeft de kat de bel aangebonden. In het radioprogramma De Ochtenden beklaagde burgemeester Hoornstra zich maandagmorgen over de privacywetgeving. Die zou een goede hulpverlening in de weg staan. De politie mag adressen van jongeren in verband met de privacywetgeving niet doorgeven.Net als andere Veluwse gemeenten kampt ook Heerde met problemen rond drugsgebruikende jongeren. Van de jongeren die op straat hangen, gebruikt naar schatting 90 procent softdrugs (wiet) en 50 procent harddrugs (speed en cocaïne). De politie beschikt over de gegevens van zeventig jongeren die zich ophielden in een kring rond drie drugsdealers die eerder zijn opgepakt. „We willen het probleem bespreekbaar maken, maar dat kan nu niet. De privacywet verbiedt ons die adressen te gebruiken”, aldus een verontwaardigde Hoornstra.
Hij vindt districtschef Bultman van de politie Noordwest-Veluwe aan zijn zijde. „Met alleen het oppakken van dealers is het probleem niet over. De politie heeft ook een zorgtaak”, aldus Bultman in De Ochtenden.
Autoriteiten hebben wel degelijk de mogelijkheid om in lijn met de privacywetgeving problemen van drugsgebruikende jongeren aan te kaarten, reageert B. den Uijl van het College Bescherming Persoonsgegevens. „Wij willen daarover best in gesprek gaan met de gemeente Heerde. Vaak is er een oplossing te vinden. Een lid van het college heeft wel eens gezegd dat autoriteiten de grenzen van de privacywetgeving moeten durven opzoeken. Er zijn voorbeelden van bepaalde samenwerkingsverbanden. Zo verstrekt energiebedrijf NUON gegevens over wanbetalers aan de GGD. Op die manier kan de GGD mensen die hulp nodig hebben op het spoor komen.”
In de gemeente Nunspeet overlegt de politie van tot tijd met scholen en jeugdhulpverleners over drugsgebruik onder jongeren. In Nunspeet gebruiken volgens een ruwe schatting 125 jongeren harddrugs en zo’n 400 softdrugs.
Regel is dat de politie ouders inlicht als kinderen jonger dan 16 jaar drugs gebruiken. Jongeren boven de 16 jaar moeten hun toestemming geven voor het verstrekken van informatie rond drugsgebruik aan anderen.
Straathoekwerker L. Jongetjes uit Nunspeet denkt dat er vaak wel mogelijkheden zijn om ouders van probleemjongeren in te lichten, ook als die kinderen ouder zijn dan 16 jaar. Daarbij doet zich wel een probleem voor. „De praktijk leert dat de ouders vaak geen grip meer hebben op deze kinderen.”
De leeftijdsgrens van 16 jaar is „cruciaal”, aldus Jongetjes. „Voor die tijd zijn jongeren nog leerplichtig. Dan kun je hen via school bewegen tot ander gedrag.”
Als hulpverlener zal Jongetjes niet gauw de politie inlichten over strafbaar gedrag van jongeren. „Mijn rol is jongeren te helpen. Als ik naar de politie zou stappen, kan ik beter onderduiken. Dan zien die jongeren mij als verklikker.”
Toch beseft Jongetjes dat hij „in een grijs gebied” werkt. „Er kunnen zich situaties voordoen dat ik wel naar de politie stap. Dat is het geval wanneer jongeren me bedreigen, via de telefoon of op straat. Ooit had een jongere die kampte met psychiatrische problemen, zijn woning zo ingericht dat met één vlammetje de buurt de lucht in zou gaan. Toen heb ik de politie ook ingeschakeld.”