Economie

Corruptiezaak bij Hyundai breidt uit

SEOUL (ANP) - Een hooggeplaatste oud-werknemer van het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën is maandag gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen. De arrestatie maakt deel uit van een grootscheeps onderzoek naar corruptie bij Hyundai Motor, de grootste autofabrikant van Zuid-Korea.

13 June 2006 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Het onderzoek leidde eind april al tot de arrestatie van de topman van Hyundai, Chung Mong Koo. Hij heeft volgens de autoriteiten ongeveer 103 miljard won (circa 86 miljoen euro) uit de bedrijfskas van Hyundai verduisterd en in geheime fondsen gestort. Deze middelen werden gebruikt om politici en ambtenaren om te kopen. Ook wordt hij beticht van wanbeleid waardoor Hyundai voor miljoenen dollars schade heeft geleden.De 68-jarige Chung ontkende maandag bij een tweede rechtszitting direct betrokken te zijn geweest bij de corruptiezaak. „Ik was niet persoonlijk betrokken bij deze geheime rekeningen. Ik geloof dat andere bestuurders er wel bij betrokken waren.”

Eerder beweerde Chung nog dat hij zich niets kon herinneren van de zaak. Bij de eerste zitting op 1 juni bood hij wel zijn excuses aan voor alle misstappen die hij zou hebben begaan bij zijn poging Hyundai tot wereldmerk uit te bouwen.

Als Chung schuldig wordt bevonden aan verduistering en corruptie, kan hij levenslang de gevangenis ingaan. Kenners verwachten echter dat hij niet voor jaren achter de tralies verdwijnt. Zij baseren zich op uitspraken van de aanklagers, die vinden dat een veroordeling van Chung niet in het nationale belang van Zuid-Korea is.

Volgens zijn verdediging is Chung oud en heeft hij problemen met een hoge bloeddruk en pijnlijke gewrichten. Desondanks werd hij bij de eerste zitting niet op borgtocht vrijgelaten, omdat werd gevreesd dat hij zou kunnen vluchten en belangrijk bewijsmateriaal zou vernietigen.

Vrijdag besloten de autoriteiten de zoon van Chung, Chung Eui Sun, niet aan te klagen in verband met de zaak. Vader Chung wordt er ook van verdacht geld naar zijn zoon te hebben doorgesluisd. Deze is topman bij Hyundaidochter Kia Motors.

Wel werden op vrijdag vier hooggeplaatste bestuurders van Hyundai, onder wie vicepresident Kim Dong Jin, aangeklaagd. Ze werden echter niet gearresteerd.

Hyundai heeft zich verontschuldigd voor het omkoopschandaal. Het concern heeft ook een donatie van 1 miljard dollar aan enkele liefdadigheidsinstellingen toegezegd. Sinds het schandaal aan het licht kwam, heeft Hyundai de plannen voor een autofabriek in Tsjechië in de koelkast gezet en stelde Kia de bouw van zijn eerste fabriek in de Verenigde Staten uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer