Zeeuwse fruittelers gaan hagel te lijf
BORSSELE (ANP) - Zeeuwse fruittelers in de gemeenten Borsele, Reimerswaal en Kapelle en in Zeeuws-Vlaanderen binden de strijd aan met de hagelbuien. Rondom de appel- en perengaarden zijn drukkanonnen neergezet, die de schadelijke hagelstenen moeten reduceren tot natte sneeuw of gewone regen.
Een fruitteler is een fikse hagelbui liever kwijt dan rijk. De ijzige stenen kunnen een appel- of perenoogst in een paar minuten volledig verwoesten.Om de hagelschade te voorkomen, zijn bij wijze van proef rondom fruitgaarden in Zeeland vijftien kanonnen neergezet, meldde voorzitter Rinus van ’t Westeinde van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en fruittelersverbond NFO. Acht van de kanonnen staan in het „kerngebied van de Zeeuwse fruitoogst” rond Borssele.
Een hagelkanon werkt met een drukgolf, die iedere 7 seconden een onweersbui wordt ingeschoten. Deze verplaatst de hagelbui niet naar elders, maar pakt de stenen zelf aan. De drukgolf zorgt ervoor dat de regen niet aanvriest tot hagelsteentjes, legt Van ’t Westeinde uit. De neerslag komt in gewone regen of hooguit natte sneeuw naar beneden.
Het afschieten van de drukgolf gaat gepaard met een doffe knal van tussen de 140 en 100 decibel. Ter vergelijking: de knallen om hongerige vogels te verjagen zijn normaliter rond de 100 decibel. De ZLTO-voorzitter beseft dat het voor omwonenden „even wennen” zal zijn. Al verwacht hij dat zij er niet veel last van zullen hebben. De doffe knal is met name goed te horen in een straal van 1 kilometer rond het kanon. Daarbuiten ebt het geluid volgens hem snel weg.
Fruit in onder meer Mexico en Frankrijk wordt al langer met succes met het drukkanon beschermd tegen de verwoestende hagelbuien. De Zeeuwse fruittelers willen nu bekijken of het systeem ook in Nederland werkt.