Economie

Geknoei bij WorldCom al twee jaar bekend

Het geknoei bij de Amerikaanse telecomgigant WorldCom was al twee jaar bekend, maar pogingen om de malversaties te ontmaskeren werden steevast geblokkeerd door financieel directeur Scott Sullivan. Dit blijkt uit documenten die WorldCom heeft overgedragen aan een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Van onze correspondent
15 July 2002 07:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Volgens commissievoorzitter Bill Tauzin hebben verschillende bronnen binnen WorldCom gezegd dat voormalig topman Bernard Ebbers op de hoogte was van het geknoei, waarbij 3,85 miljard dollar aan verliezen via boekhoudkundige trucs werd weggemoffeld. Ebbers stapte in april op bij WorldCom na ruzie over een bedrijfslening van 408 miljoen dollar waarmee Ebbers investeringsverliezen moest dekken. Ebbers beriep zich vorige week tegenover de commissie op zijn zwijgrecht en weigerde elke verklaring.

De miljardenfraude kwam aan het licht door een intern onderzoek van Cynthia Cooper. Zij ontdekte onregelmatigheden en bracht die bij Sullivan ter sprake. Die stelde haar voor om haar onderzoek voorlopig uit te stellen. Dat zou hem in staat stellen de verliezen via afschrijvingen weg te werken. Cooper weigerde en zette haar onderzoek voort. Bovendien informeerde zij de nieuwe topman van WorldCom, John Sidgmore, over de problemen. Kort daarop werd Sullivan ontslagen. WorldCom lichtte daarop de Securities and Exchange Commission (SEC = Amerikaanse beurswaakhond) in over de accountingfraude.

Sidgmore heeft tot nu toe volgehouden dat hij van niets wist totdat Cynthia Cooper hem vorige maand op de hoogte stelde. Uit de documenten die de onderzoekscommissie heeft gekregen, blijkt echter dat de financiële problemen binnen een brede toplaag bekend waren. Dat betekent dat de SEC en het ministerie van Justitie, die tot nu toe vooral belangstelling hadden voor de rol van Sullivan en Ebbers, nu ook Sidgmores rol nader zullen onderzoeken.

Verder komt ook accountant Arthur Andersen meer in het gedrang. Andersen moest al verklaren waarom het de fraude niet heeft kunnen ontmaskeren. Dat wordt moeilijker nu uit enkele documenten blijkt dat Andersen expliciet werd gewaarschuwd.

Schuldeisers van WorldCom, die hun geld terug willen omdat ze dat op grond van valse informatie verschaft zouden hebben, kregen vrijdag nul op het rekest. De banken willen bijna 3 miljard dollar aan leningen terug. Volgens experts wijst dit erop dat de banden tussen WorldCom en de banken slechter worden.

De banken zouden daardoor ook minder geneigd zijn WorldCom nu nog geld te lenen, wat kan leiden tot een bankroet. In dat geval wordt het het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis. De geldschieters zouden alleen overwegen nog geld in het bedrijf te steken als er een onderpand komt voor de uitstaande lening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer