Economie

Sabic stelt grote investering in Geleen uit

GELEEN (ANP) – Sabic stelt de bouw van een chemische installatie in Geleen uit. Het Saoedische petrochemieconcern vindt de investeringskosten momenteel te hoog en de risico’s te groot om de nieuwe naftakraker neer te zetten op het productieterrein in Limburg. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

9 June 2006 17:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

„Dit is zonder meer heel teleurstellend", zei staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken vrijdag in een reactie. De CDA–bewindsvrouw gaat ervan uit dat de miljardeninvestering nu voor een aantal jaren is uitgesteld en dat het „niet gaat om afstel.“„Wij hebben ons best gedaan om een goed aanbod op tafel te leggen door een goed vestigingsklimaat te creëren.” Van Gennip doelde onder meer op de infrastructuur rond het bedrijf, een soepele afhandeling van milieuvergunningen en een gunstige regeling rond CO2–emissierechten.

Bestuursvoorzitter Frans Noteborn van de Europese tak van Sabic spreekt vaneenoververhitte constructiemarkt. Die heeft de investeringskosten opgejaagd. Sabic had 1,5 miljard euro gebudgetteerd voor de bouw van de fabriek. Naar nu blijkt komen de kosten ruim boven de 2 miljard uit. „Het project is dan economisch niet haalbaar", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Staatssecretaris Van Gennip zegt hiervoor begrip te hebben. Volgens haar stellen oliemaatschappijen in de hele wereld dergelijke investeringen uit door bouwkosten die uit de pan rijzen als gevolg van hogere prijzen van staal en energie.

De naftakraker, een installatie die stoffen uit ruwe olie verwerkt, moest 450 banen opleveren. Indirect zou het complex voor nog eens meer dan duizend arbeidsplaatsen zorgen. Sabic stelt de bouw drie tot vijf jaar uit. Volgens de zegsman is het „speculatief" om nu al te spreken over een mogelijk afstel. Het bedrijf zal over een paar jaar de bouw opnieuw in overweging nemen.

Dit voorjaar nog ondertekende president–directeur M. Al–Mady van Sabic een intentieverklaring voor de bouw van de kraker. Het bedrijf hield destijds al een slag om de arm omdat de kosten hoger uit konden vallen dan eerder geraamd.

De plannen van Sabic om fors te investeren werden in Limburg met grote instemming ontvangen. De Saoedi’s maakten hun voornemen bekend in een periode dat de fragiele economie van de provincie volop in de belangstelling stond door de dreiging van massaontslag bij autofabrikant Nedcar in Born. Ook kwam in het voorjaar naar buiten dat Philips zijn lampenfabriek in Weert sluit, waardoor 250 werknemers op straat komen te staan.

Voor bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten komt het uitstel daarom „aan als een mokerslag. Het was een mega–investering waar we als bond om zaten te springen omdat de werkloosheid in het zuidelijk deel van Limburg enorm hoog is." Evenals Van Gennip gaat Van Rees er niet vanuit dat Sabic zal besluiten de naftakraker in een later stadium buiten de Nederlandse provincie te bouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer