Ambaye niet welkom in Saudi-Arabië
RIYAD - Zoals zo veel Eritreeërs vertrok Girmaye Ambaye, in 1987, naar Saudi-Arabië om daar geld te verdienen. In het strengislamitische land verdiende hij de kost als kleermaker. Na zijn bekering tot het christendom belandde hij in de gevangenis.
Girmaye Ambaye bezocht samen met enkele landgenoten de Ethiopisch-Eritrese kerk in Jeddah. Daar trof het Evangelie hem zo dat hij in 1998 christen werd. Sindsdien raakte hij steeds meer betrokken bij het kerkelijk leven in Jeddah. In het geheim, want de moetawa’s, de leden van de godsdienstpolitie, houden kerken en kerkleiders scherp in de gaten.De autoriteiten arresteerden Ambaye op 25 maart 2003 vanwege zijn kerkelijke activiteiten en omdat hij met moslims gesprekken over het Evangelie aanknoopte. Tegelijkertijd pakten ze tientallen leden van de kerk op, ondervroegen hen en waarschuwden hen ervoor de kerkdiensten voortaan te mijden.
Ambaye zat twintig weken gevangen. Naar eigen zeggen heeft hij in die periode met ongeveer 600 medegevangenen kunnen spreken over het Evangelie. In de volgepakte groepscel gaven zo’n 42 gevangenen aan christen te willen worden.
De regering zette Ambaye in augustus 2003 het land uit en verboden hem vijf jaar lang in Saudi-Arabië te komen. Terug in Eritrea werd Ambaye tot twee keer toe gearresteerd en weer vrijgelaten. In mei vorig jaar pakten de autoriteiten hem opnieuw op. Open Doors heeft nog geen berichten vernomen over zijn vrijlating.
In Saudi-Arabië moet de gehele bevolking moslim zijn. De uitoefening van elke andere godsdienst dan de islam is er verboden. Afval van deze religie wordt volgens de sharia (islamitische wetgeving) bestraft met onthoofding. Dit geldt ook voor de vele gastarbeiders. Ze mogen niet bij elkaar komen om te bidden en de Bijbel te lezen. Vorig jaar zijn meer dan zeventig gastarbeiders om deze reden voor enige tijd gevangengezet. Verreweg de meeste christenen zijn gastarbeiders uit landen zoals India en de Filipijnen.
Naam: Girmaye Ambaye
Leeftijd: 45
Land: Saudi-Arabië
Inwoners: 26,4 miljoen
Aantal christenen: ca. 600.000
Ranglijst: 2
Dit is het vierde deel in een serie van vijf over vervolgde christenen, voorafgaand aan de Zondag voor de Lijdende Kerk. Open Doors geeft jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging uit. Vandaag nummer 2 van de top 10: Saudi-Arabië.