Hogere titels voor hogeschoolstudent
DEN HAAG - Sommige hogescholen mogen de graden arts en science toevoegen aan de titels die hun afgestudeerden krijgen. Universiteiten zijn daar tegen. Ze vinden dat er dan te weinig onderscheid meer is tussen hogeschool- en universitaire titels.
Het voorstel om de universitaire graden toe te voegen aan de titels van hogeschoolstudenten is afkomstig van staatssecretaris Rutte van Onderwijs. Hij presenteerde donderdag een nieuwe Wet hoger onderwijs en onderzoek, waarin hij ook voorstellen doet voor uitbreiding van de titulatuur.Zowel afgestudeerden aan hogescholen als aan universiteiten mogen nu de titels bachelor en master voeren. Echter, alleen universitair afgestudeerden mogen de graden arts of science toevoegen. Rutte wil daar van af. Om het onderscheid met universiteiten in stand te houden, wil de bewindsman de hogescholen die de graden arts en science toevoegen ertoe verplichten de naam van de hogeschool in de titel op te nemen. Overigens hebben universiteiten daar nu al de vrijheid voor.
Belangrijke voorwaarde voor uitbreiding van de titulatuur is dat de betrokken opleiding van de hogeschool zich moet bezighouden met toegepast onderzoek.
De universiteiten voelen niets voor het plan. „Bij Nederlandse scholieren zal verwarring worden gecreëerd en buitenlandse studenten zullen in het geheel geen wijs meer kunnen worden uit het Nederlandse opleidingenaanbod en de aard van de individuele opleidingen”, aldus een woordvoerder van de universiteiten.
Het is nog maar de vraag of het voorstel van Rutte door de Tweede Kamer komt. De fracties keerden zich vorig jaar tegen een vergelijkbaar voorstel van Rutte om hogescholen universitaire graden te laten voeren. De Kamer vindt het niet terecht dat het onderscheid tussen hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs te veel vervaagt.
Rutte wil het onderscheid tussen hogescholen en universiteiten wel in stand houden. Deze twee vormen van hoger onderwijs mogen wel intensief met elkaar gaan samenwerken, zo staat in de nieuwe wet. Hogescholen en universiteiten mogen hun financiële middelen samenvoegen, één personeelsbeleid voeren en één college van bestuur vormen.
Hogescholen die aan de juiste eisen voldoen, mogen van Rutte in de toekomst universiteit worden genoemd. In dat geval mogen ze afgestudeerden laten promoveren.
De Onderwijsraad en de Raad van State twijfelen aan het nut en de noodzaak van de nieuwe wet. Onderwijs en onderzoek worden niet zomaar beter als het bestuur anders wordt ingericht en instellingen meer vrijheid krijgen, aldus de adviesorganen.
Het onderwijs aan hogescholen wordt een chaos als studenten elke maand van school kunnen wisselen. Dat vinden de voorzitters van alle hogescholen die donderdag vergaderden in Rotterdam. Ze roepen de Tweede Kamer ertoe op om een streep te zetten door het voornemen studenten maandelijkse leerrechten te geven.