Contactverbod voor jongeren bij overlast
DEN HAAG (ANP) – Burgemeesters krijgen de bevoegdheid jongeren die voortdurend overlast veroorzaken en daarmee de openbare orde verstoren, een contactverbod op te leggen. Zij mogen dan geen contact hebben met bepaalde andere personen uit een groep die overlast geeft. Ook kan de burgemeester voor zulke lastpakken een avondklok afkondigen. Andere mogelijkheden zijn een meldingsplicht en de plicht begeleiding te accepteren.
Dat hebben de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Zij kondigen aan een motie van Kamerlid Van Schijndel (VVD) daarover verder uit te werken. Uiteindelijk kunnen de nieuwe bevoegdheden van de burgemeester in de Gemeentewet komen.De maatregelen zijn vooral gericht op een klein aantal aanwijsbare jongeren, die verantwoordelijk zijn voor voortdurende overlast in de directe woonomgeving. Deze jongeren maken zich geregeld schuldig aan bijvoorbeeld vernieling van auto’s, bushokjes en ander straatmeubilair, baldadigheid, het ingooien van ruiten, het spuiten van graffiti, het hinderlijk rondhangen in portieken, wildplassen, openlijk drankgebruik of openbare dronkenschap en samenscholing, aldus de bewindslieden.
Ook komt het voor dat zij gedrag vertonen dat weliswaar niet altijd strafbaar is, maar wel zorgt voor veel overlast (bijvoorbeeld intimiderend overkomen, in een grote groep ’rondhangen’, schelden, naroepen en bespugen).
In april kondigde minister Donner dergelijke bevoegdheden aan voor het Openbaar Ministerie. Daarbij gaat het om voorlopige maatregelen tegen verdachten van strafbare feiten, bedoeld om slachtoffers en getuigen te beschermen of herhaling van strafbaar gedrag te voorkomen. De bevoegdheden voor de burgemeesters zijn bedoeld om de openbare orde te handhaven of te herstellen.