Economie

Aantal loonbeslagen neemt toe

UTRECHT - Geldproblemen van werknemers spelen een steeds grotere rol op de werkvloer. Concreet is die invloed te zien aan verzoeken om voorschotten, loonbeslagen en ziekmeldingen.

Redactie economie
8 June 2006 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

Dat concludeerde het Nibud donderdag op basis van onderzoek onder 300 personeelsfunctionarissen. Van hen zag ruim 70 procent het aantal werknemers met financiële problemen de afgelopen twee jaar stijgen; 64 procent van de P&O’ers zag het aantal loonbeslagen toenemen.Volgens het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) worden geldproblemen meestal zichtbaar bij de werkgever zodra een schuldeiser beslag laat leggen op een deel van het loon van het personeelslid. Bedrijven moeten hieraan meewerken.

Net als de verzoeken om voorschotten en leningen geeft loonbeslag de salarisadministratie flink extra werk.

Verder vormen personeelsleden met schulden een risico voor het bedrijfsleven, volgens het Nibud. „Een werknemer met geldproblemen is gevoelig voor fraude en diefstal. Ook kunnen ze chantabel worden. Daarnaast hebben werknemers met geldzorgen vaak stress en slaapproblemen, wat leidt tot ziekteverzuim.”

Veel werkgevers treffen financiële regelingen om medewerkers te helpen. Zo probeert ruim de helft een werknemer te helpen door een voorschot te geven op het vakantiegeld. Gemiddeld verwijzen drie op de vijf werkgevers schuldenaars door naar schuldhulpverlening. Drie op de tien verstrekken een lening.

Het Nibud pleit voor meer preventieve maatregelen op de werkvloer en heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP) een brochure ontwikkeld hoe ze kunnen helpen geldproblemen te voorkomen, te herkennen en op te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer