Bank wil niet langer gratis voor loopjongen spelen
AMSTERDAM (ANP) – De banken willen een financiële vergoeding krijgen voor alle gegevens die zij doorspelen naar de overheid. Dat zei voorzitter Piet Moerland van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag. „Het wordt alsmaar meer en wij vinden het nu wel genoeg, want wij zijn geen inspectieapparaat. De banken vinden het redelijk voor die diensten een vergoeding te ontvangen".
Moerland doelde op de informatie die de banken gratis verstrekken aan overheidsinstanties, ook wel ’herendiensten’ genoemd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om statistieken die gebruikt worden voor de Nederlandse betalingsbalans, het melden van opmerkelijke transacties en het doorgeven van klantgegevens aan de Belastingdienst. Hiermee zijn dagelijks duizenden bankmedewerkers in de weer en deze diensten kosten het bankwezen naar schatting jaarlijks 100 miljoen euro.NVB–directeur Hein Blocks viel zijn voorzitter bij tijdens de jaarvergadering van de belangenorganisatie voor het bankwezen. „De banken leveren erg veel informatie gratis aan de overheid en zijn tot veel bereid, maar wat ons betreft zijn er enkele nadrukkelijke voorwaarden. De lasten moeten neerdalen waar ook de voordelen vallen en de kosten voor de banken moeten niet buiten proportie zijn".
De banken klagen al jaren over de extra kosten die zij maken voor herendiensten. Moerland deed de discussie woensdag opnieuw oplaaien, omdat de banken steeds meer informatie moeten verstrekken aan de overheid. „Wij bezwijken langzamerhand onder die last". In combinatie met andere wet– en regelgeving doet de overheid een te groot beroep op het bankwezen, meent de NVB–voorzitter. „De hoeveelheid wetgeving is langzamerhand overdadig en disproportioneel. Onze medewerkers zien soms door de bomen het bos niet meer".
Niet iedereen op de jaarvergadering was het volledig eens met het standpunt van de NVB. Gastspreker Maarten van Rossem zei tegen de bankiers: „Ik denk dat u slachtoffer bent van de simplistische ideologie: hoe minder kosten we hebben, hoe beter. Maar die regels zijn nodig om het ondernemen mogelijk te maken. Anders komen we te zitten met een gecorrumpeerd systeem dat wordt gedomineerd door valse concurrentie". De hoogleraar verwees als voorbeeld naar China. Gebrekkige regelgeving en een slechte uitvoering daarvan leiden in dat land tot grote risico’s voor ondernemers.