Irak laat gevangenen vrij
BAGDAD (ANP) – In Irak zijn woensdag bijna zeshonderd gevangenen vrijgelaten. Het is de eerste groep van in totaal 2500 gedetineerden die op vrije voeten worden gesteld. De regering hoopt hiermee de het geweld tussen moslimgroepen te bezweren.
De staatstelevisie meldde op gezag van het ministerie van Justitie dat in heel het land 594 gevangenen naar huis mochten. Premier Nuri Al Maliki hoopt dat de vrijlating zal bijdragen aan een „nationale verzoening”. De Iraakse gevangenissen herbergen naar schatting meer dan 28.000 mensen. Veel gedetineerden zitten vast zonder aanklacht of zonder ooit voor een rechter te zijn verschenen. Veel gevangenen zijn soennitische moslims die betrokken zouden zijn geweest bij geweld tegen de regering en coalitietroepen.
Opstandelingen hebben woensdag in de Zuid–Iraakse stad Basra vanuit een rijdende auto zeker veertien burgers doodgeschoten. Minstens acht mensen zijn gewond geraakt. Volgens ooggetuigen waren onder de slachtoffers ook enkele kinderen. Elders in Irak kwamen woensdag bij verscheidene incidenten zeker acht agenten en zeker drie burgers om het leven.
Vijftien man van een groep van ongeveer vijftig Irakezen die twee dagen geleden in de hoofdstad Bagdad werden ontvoerd, zijn levend teruggevonden. Sommigen van hen vertoonden sporen van marteling, meldden politie– en defensiebronnen woensdag.
Een politiepatrouille vond in de nacht van dinsdag op woensdag acht slachtoffers die ronddoolden op een belangrijke verbindingsweg in het centrum van de stad. Andere agenten vonden later in de directe omgeving nog eens zeven slachtoffers van de massale ontvoering.
De gijzelaars waren daar vermoedelijk gedumpt door hun ontvoerders. Drie waren in hun been geschoten. Het Al Kindi–ziekenhuis bevestigde later dat de politie dertien mensen had afgeleverd die gemarteld waren.
Mannen in politie–uniform ontvoerden maandag op klaarlichte dag zo’n vijftig medewerkers van verscheidene bedrijven. De gijzelaars werden in meer dan tien vrachtwagens afgevoerd. Het incident gebeurde in de Salhiya–straat, waar veel reisbureaus en busmaatschappijen zitten.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder deze week weten een intern onderzoek te zijn begonnen naar de ontvoering. Politie–uniformen zijn vrij te koop in Bagdad en ontvoerders maken daarvan gebruik, waardoor vaak niet duidelijk is of criminelen of agenten achter een ontvoering zitten.