Economie

Groei economie eurozone onzeker

WASHINGTON (ANP) - Het gaat de goede kant op met de economie in de eurozone, maar de vooruitzichten vanaf volgend jaar zijn onzeker.

7 June 2006 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

Op dit moment is er enige ruimte voor een renteverhoging, maar op langere termijn ligt dat minder voor de hand. Dat blijkt uit rapport dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepresenteerd.In het rapport gaat het IMF uit van een groei van 2 procent dit jaar, een percentage dat de eurozone sinds de zomer van vorig jaar heeft laten zien. De groei wordt onder meer gedragen door een toenemend consumentenvertrouwen. Verder maken steeds meer bedrijven (ook de kleinere) winst en nemen de investeringen toe. De verwachting is dat bedrijven meer werknemers zullen aantrekken, aldus het IMF.

Er liggen echter ook de nodige gevaren op de loer. Om te beginnen de stijgende olieprijzen. Een andere risico is een duurdere euro, die de export kan belemmeren. Verder is er nog steeds sprake van een trage groei van de productiviteit, iets wat volgens het IMF al jaren speelt. Na 2010 zal de omvang van de bevolking van de eurozone afnemen, en ook dat kan de economie negatief beïnvloeden.

Voorlopig zal de inflatie boven de 2 procent blijven, maar na 2007 zal dat percentage waarschijnlijk niet worden gehaald. Dat komt onder meer doordat de werkloosheid in het eurogebied nog steeds hoog is. De lonen zullen daardoor hooguit in een zeer geleidelijk tempo omhooggaan. Met renteverhogingen moet daarom voorzichtig worden omgesprongen, zeker als de euro duurder wordt en de onzekerheden op de financiële markten toenemen.

Zoals in eerdere rapporten dringt het IMF aan op verdere structurele hervormingen. Er is op dat vlak al het een en ander bereikt, zoals een versoepeling van de arbeidswetten. Door hervormingen van pensioenstelsels hebben diverse landen hun begroting meer op orde gebracht, al moet er op dat vlak nog veel meer gebeuren. Volgens de opstellers is de gemiddelde arbeidsproductiviteit ook nog steeds laag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer