Indonesië start grote inentingsactie
BANTUL (AP) - In Indonesië zijn dinsdag voorbereidingen getroffen om tienduizenden overlevenden van de aardbeving op Java in te enten tegen tetanus en mazelen.
Gezondheidswerkers vrezen voor het uitbreken van ziektes onder de 647.000 mensen die hun huis kwijt zijn geraakt bij de aardbeving van 27 mei. Een deel van deze mensen bivakkeert in zelfgemaakte hutjes en beschikt niet over wc’s of stromend water.Volgens de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) zijn zeker 100.000 boerengezinnen hun bestaansmiddelen kwijtgeraakt. Zo’n 4,3 miljoen euro is nodig om de gezinnen te helpen - als onderdeel van een ruimer verzoek van de VN voor 79 miljoen euro aan noodhulp voor de komende zes maanden.
De boeren hebben zaden, mest en landbouwwerktuigen nodig om de voedselproductie te hervatten, aldus de FAO. Het geld zal ook gebruikt worden om nieuw vee te kopen en beschadigde irrigatiekanalen te herstellen. De oogst dreigt vertraging op te lopen en gewassen kunnen verloren gaan, waarschuwt de organisatie.
Woensdag beginnen de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alle kinderen onder de vijf in het aardbevingsgebied tegen de mazelen in te enten. De tetanusvaccins zijn bestemd voor de volwassenen.
„Overal steken spijkers uit waar mensen zich aan kunnen bezeren”, zei een woordvoerster van de WHO, Harsaran Pandey. Tetanus is een infectieziekte die meestal ontstaat door snij- of steekwonden. Pandey zei dat er al sprake is van één vermoedelijk geval van tetanus.
Maandag is de regering begonnen rijst aan te voeren naar het aardbevingsgebied. Vicepresident Jusuf Kalla maakte bekend dat overlevenden, zolang hun huis nog niet is herbouwd, recht hebben op 10 kilo rijst per persoon per maand.