Abbas geeft Hamas uitstel bij besluit over Israël
RAMALLAH - De Palestijnse leider Mahmud Abbas heeft de regerende Hamas dinsdag drie dagen extra de tijd gegeven om akkoord te gaan met een plan om impliciet de staat Israël te erkennen op basis van de grenzen van voor de oorlog van 1967. Aanvankelijk had Hamas uiterlijk dinsdag met het plan akkoord moeten gaan.
De Europese Unie liet bij monde van woordvoerster Emma Udwin weten blij te zijn met Abbas’ beslissing de deadline te verlengen.Abbas liet afgevaardigden van de verschillende Palestijnse facties maandag weten dat het niet was gelukt om Hamas ertoe te bewegen de staat Israël stilzwijgend te erkennen. Als dat over drie dagen nog steeds niet is gebeurd, zal hij een referendum over de kwestie uitschrijven. Een datum voor de volksraadpleging is nog niet vastgesteld.
Het document waarover Abbas het volk wil laten stemmen roept op tot een regering van nationale eenheid, een eind aan aanslagen in Israël en de stichting van een Palestijnse staat op gebied dat in 1967 door Israël werd veroverd. Hamas heeft aangegeven wijzigingen in het voorstel te willen. Abbas is daar niet toe bereid.
Abbas stelde het plan voor om onder de sancties uit te komen die de Verenigde Staten en de Europese Unie na het aantreden van de Hamasregering in maart hebben afgekondigd. De westerse landen willen de geldkraan voor de Palestijnen pas weer opendraaien als Hamas geweld afzweert en het bestaansrecht van Israël erkent.
Het plan werd opgesteld door Hamas- en Fatahleden die in Israëlische gevangenschap verkeren. De in ballingschap levende leiders van Hamas, die de uiteindelijke beleidsbeslissingen nemen, weigeren tot dusverre echter het plan te aanvaarden. Volgens Hamas zou de beweging daarmee haar principes overboord gooien.
Hamas acht een referendum overbodig omdat de Palestijnen vier maanden geleden bij de parlementsverkiezingen duidelijk gekozen hebben voor het politieke programma van Hamas.
Door de internationale boycot is de Palestijnse overheid al drie maanden niet in staat de salarissen van tienduizenden ambtenaren te betalen.
Premier Ismail Haniyah van Hamas riep in een eerste reactie op tot meer overleg met Fatah, de partij van Abbas. De PLO is volgens de Verenigde Naties de enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Fatah is de dominante partij binnen de PLO.
Hamas is met Abbas in een machtsstrijd verwikkeld sinds deze militante partij in januari de parlementsverkiezingen won en Fatah de regeermacht verloor.
Driekwart van de Palestijnen (77 procent) steunt het document waarin Israël impliciet wordt erkend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Birzei-universiteit in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische krant Ha’aretz publiceerde woensdag over de peiling.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de radicale beweging Hamas veel steun heeft verloren sinds ze in januari de Palestijnse parlementsverkiezingen won. Van de ondervraagden zei 37 procent bij nieuwe verkiezingen weer op Hamas te zullen stemmen. In april zei nog 50 procent op Hamas te stemmen.
Parlementsvoorzitter en Hamaslid Aziz Dweik zei tegen de BBC dat Hamas niet tegen een oplossing van twee staten is. „Iedereen in Hamas zegt ja tegen de tweestatenoplossing.” Volgens hem komt het probleem door het feit dat Israël de grenzen van 1967 niet wil accepteren als grens tussen de beide staten.
Officieel erkent Hamas de Joodse staat niet. In zijn handvest roept Hamas op tot de vernietiging van Israël.