Kerk & religie

Synode Nunspeet gaat misbruik aanpakken

De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken gaat seksueel misbruik binnen pastorale en andere kerkelijke gezagsrelaties aanpakken. De definitieve besluitvorming kon dinsdag echter nog niet plaatshebben.

Van onze kerkredactie
21 November 2001 09:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

De synode sprak over de problematiek van seksueel misbruik binnen pastorale en andere kerkelijke gezagsrelaties nadat de vorige synode opdracht had gegeven om onderzoek te doen naar een gedragscode, gedragslijnen op te stellen, slachtoffers te helpen hun klachten te deponeren en zorgvuldige afwikkelingen te garanderen.

De commissie die daartoe was ingesteld, schreef een rapport. Als bijlagen daarbij waren een klachtenprocedure opgenomen en een gedragscode voor predikanten. Voor die code is gebruikgemaakt van het werk van de gereformeerd vrijgemaakte ethicus drs. A. L. Th. de Bruijne.

Vooral over de code kwamen veel vragen. „Er is geen theologische onderbouwing en te weinig is rekening gehouden met bijvoorbeeld het zondige van het bestaan." Ds. G. van Roekel uit Huizen en anderen vonden de code zo ver afstaan van de werkelijkheid en zo principieel onevenwichtig dat herschrijving nodig is. „Als de code ongewijzigd blijft, doen we er in de praktijk niets mee. Daar heb ik grote moeite mee."

Geen ijkpunt
De synodale commissie die voorstellen formuleerde, had al aangegeven dat de gedragscode geen kerkelijke status heeft en derhalve niet als ijkpunt kan worden gezien voor het functioneren en beoordelen van een predikant of andere kerkelijke werkers. De code moet meer als morele richtlijn fungeren voor de manier waarop predikant of kerkelijk werker gestalte geeft aan roeping en taak.

Wat de klachtenprocedure en de klachtencommissie betreft is gebruikgemaakt van wat al door stichting De Driehoek is gedaan op dit terrein. Ook na benoeming van een klachtencommissie moet het meldpunt van de Driehoek blijven functioneren, vooral ook om de anonimiteit te garanderen. Daarna heeft doorverwijzing naar de eigen klachtencommissie plaats. Pas dan kunnen betrokkenen de gang naar de kerkelijke vergadering maken.

De synode moet ook besluiten over verdere steun aan het meldpunt van De Driehoek. Dat moet gebeuren in samenspraak met de desbetreffende deputaatschappen of commissies van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en de Nederlands Gereformeerde Kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer