Binnenland

Koopman slaat alarm over oude muziek

LEIPZIG (ANP) - Dirigent en barokspecialist Ton Koopman heeft maandag in Leipzig de Bachmedaille gekregen. Bij die gelegenheid hield hij een vurig pleidooi voor de ondersteuning van de zogenoemde oude muziek (tot zeven eeuwen terug).

6 June 2006 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

De oude muziek is volgens hem het meest vitale onderdeel van het gehele klassiekemuziekdomein en tevens een van de meest dynamische verbindingsaders met ons culturele verleden. Maar de financiële steun ervoor van nationale, regionale en locale overheden (afgezien van enige additionele steun van particulieren, bedrijven en fondsen) is volgens hem niet meer dan een beleefdheidsvorm.De Nederlandse overheidsbemoeienissen met oude muziek, en met de barok in het bijzonder, zijn onbegrijpelijk en onverdedigbaar marginaal, vindt Koopman. Hij riep de overheden met klem op om de oude muziek substantieel te steunen, want die bevindt zich zo langzamerhand in wankele staat.

Het appel was niet alleen aan nationale, regionale en lokale overheden gericht, maar ook aan het Europees Parlement en de Europese Commissie. De dirigent vreest dat er anders heel veel mis zal gaan.

Koopman heeft veel werk van Johann Sebastian Bach opgenomen: dit najaar verschijnt het 22e en laatste deel van alle cantates van Bach in Koopmans uitvoering. Daarna stort Koopman zich op de Latijnse kerkmuziek van Bach.

Voor de cantates kreeg hij in 1997 de Duitse grammofoonplatenprijs, in het Bachherdenkingsjaar 2000 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.

Dit jaar verschijnt van Koopman de eerste cd in een serie met het gehele oeuvre van de Duitse barokcomponist Dietrich Buxtehude, die belangrijk was voor de muzikale ontwikkeling van de jonge Bach.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer