Kruiningen bouwt aan Zeeuws meisje
KRUININGEN - „Een zeer ambitieus project”, noemt de Reimerswaalse wethouder Sinke de plannen voor een nieuwe woonwijk op het voormalige veerplein in Kruiningen. Vanavond komen de nieuwste plannen in de gemeenteraad aan de orde. De raad wordt geïnformeerd over de contouren van een „nieuw Zeeuws meisje.”
Het veerplein in Kruiningen is dezer dagen verlaten. Erg verlaten. Niemand heeft nog iets te zoeken op het terrein, waar lege troosteloze wegen de automobilist bijna rechtstreeks de Westerschelde in leiden. Waar eerder de provinciale veerboten af en aan voeren, heerst nu diepe rust.Sinds de opening van de Westerscheldetunnel kwam Zeeland met vier overtollige veerpleinen te zitten - in Vlissingen, Breskens, Perkpolder en Kruiningen. Over de bestemming van drie van de vier pleinen is nog weinig definitiefs bekend, al wordt in Perkpolder gesproken over een combinatie van natuur en recreatie.
Geen buurtsupertje
In Kruiningen nemen de plannen echter steeds vastere contouren aan. Op het veerplein moet een splinternieuwe woonwijk verrijzen van 250 woningen - bijna een dorpje bij een dorp. Toch is dat laatste nadrukkelijk niet de bedoeling, zegt wethouder J. P. Sinke (SGP, ruimtelijke ordening). „We hebben juist veel aandacht besteed aan de verbinding met Kruiningen. De wijk moet geïntegreerd worden in het dorp. Om die reden komen er ook geen winkels in de nieuwe wijk.” Zelfs geen buurtsupertje? Sinke is resoluut. „Niks. Helemaal niks.”
Volgens de wethouder zijn de 250 woningen niet alleen uniek vanwege de locatie. „Het is vooral een mooi project omdat het voor allerlei mensen is bedoeld, en niet alleen voor de happy few. Er komen woningen op grote kavels, maar ook halfvrijstaande starterswoningen.”
Projectmanager Léon Jobse van projectontwikkelaar Arcus weet nog wel meer unieke zaken op te noemen van het plan met, alweer, een „superhoog ambitieniveau.” „Nagenoeg heel Zeeland is plat, maar hier ligt een bult vanwege de vorige bestemming. Dat betekent dat we 2 miljoen kuub zand moeten verschuiven om ervoor te zorgen dat we qua hoogte een beetje bij Kruiningen uitkomen. Dat is enorm veel. Sommige gedeelten moeten wel zes meter lager komen te liggen.”
Schorrengebiedje
Ook de geplande boulevard pal aan de boorden van de Westerschelde, met appartementen die over de zeearm uitkijken, noemt Jobse redelijk uniek. „Behalve in Vlissingen heb je aan de noordkant van de Westerschelde nergens appartementen met direct uitzicht op het water.”
De voormalige haven, dicht bij de appartementen, wordt teruggegeven aan de natuur. Het is de bedoeling dat er een schorrengebiedje komt. De haven telt mee als buitendijks natuurgebied dat in Zeeland gerealiseerd moet worden in het kader van de verdieping van de Westerschelde.
Op zijn website spreekt ontwikkelaar Arcus lovend over het bouwproject. Het bedrijf spreekt zelfs over een „nieuw Zeeuws meisje.” Jobse: „Dat slaat op typisch Zeeuwse elementen die we in de wijk willen realiseren. In het verleden zijn er in Zeeuwse steden en dorpjes hele mooie structuren tot stand gekomen. Denk bijvoorbeeld aan een voor- en een achterstraat. Tegenwoordig staan de duurdere woningen haast allemaal aan de rand van een plaats. Maar zo’n voorstraat was vroeger in Zeeland de belangrijkste straat van een dorp. Daaraan stonden dan ook de grotere huizen, midden in het dorp dus.
Die structuur komt in de nieuwe wijk terug. Het middeldure en goedkope segment komt juist meer aan de buitenkant.”
Als het aan Jobse ligt, begint de bouw zo snel mogelijk. „Ik ben erg enthousiast, dit is een van de mooiste plannen die we ooit gemaakt hebben.”
Maar eerst is het wachten op alle verplichte procedures. „We willen de eerste groep woningen graag opleveren in 2008. Drie, vier jaar later moet de hele wijk toch echt wel klaar zijn.”
Niet snel genoeg
Projectmedewerker Jan Willem Adriaanse van de gemeente Reimerswaal onderschrijft diezelfde termijn, „maar dan moeten we wel heel stevig doorgaan. Er moet onder andere een dijk verlegd worden. Zulke dingen kennen hun eigen tempo, en dan druk ik me mild uit.”
Bij de behandeling in de gemeenteraad verwacht Adriaanse weinig strubbelingen. „De raadsleden hebben tot nu toe steeds aangegeven dat de wijk wat hen betreft niet snel genoeg aangelegd kan worden. We gaan ervan uit dat dat zo blijft.”