Gedwongen ontslag voor militairen
DEN HAAG - Minister Kamp van Defensie houdt er „ernstig” rekening mee dat er het komende halfjaar gedwongen ontslagen zullen vallen bij de krijgsmacht. De minister zei dat gisteren in een toelichting op zijn brief aan de Kamer over de enkele jaren geleden ingezette bezuinigingsronde bij Defensie.
De krijgsmacht moet bijna 12.000 banen opheffen. Het ministerie heeft de afgelopen tijd duizenden mensen naar een baan buiten het leger begeleid. Het is echter niet duidelijk of dat ook lukt bij alle 5000 mensen die nog bij defensie moeten vertrekken.Twee van de drie grote vakbonden voor defensiepersoneel (ACOM en AFMP) reageerden gisteren boos op de woorden van Kamp. Ze vinden gedwongen ontslagen „onacceptabel.” De voorzitters van beide bonden begrijpen weinig van de uitlatingen van de minister, omdat defensie nog steeds met veel personeelstekorten kampt.
Vakbond VBM weet te melden dat er inmiddels 29 mensen bij defensie gedwongen zijn ontslagen zonder dat zij een garantie hadden op een andere baan. „Dat is niet te voorkomen, maar we blijven inzetten op een overgang van werk naar werk”, aldus VBM-voorzitter J. Debie.
De brief die minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap gisteren naar de Kamer hebben gestuurd, is een geactualiseerde versie van hun eerdere schrijven aan de Kamer waarin ze uiteenzetten hoe de bezuinigingen op defensie moeten verlopen. De twee bewindslieden schrijven dat er extra helikopters en transportvliegtuigen nodig zijn. Door het kabinet is geld beschikbaar gesteld om een verongelukte Apachegevechtshelikopter en twee neergestorte Chinooktransportheli’s te vervangen. „Dit laat onverlet dat er behoefte blijft bestaan aan drie extra Chinooks en twee extra NH-90-helikopters”, aldus Kamp en Van der Knaap. Ze stellen verder dat de luchtmacht eigenlijk ook een groot transportvliegtuig van het type C-17 nodig heeft.