Afvalbranche twijfelt over privatisering
ROTTERDAM (ANP) – Het ziet er niet naar uit dat, na de verkoop begin dit jaar van AVR, veel meer Nederlandse afvalverbrandingsbedrijven snel in particuliere handen komen. Bij de huidige eigenaren, vaak gemeentebesturen, wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen. Dat blijkt uit een donderdag in Rotterdam gepresenteerd onderzoek van het bureau Deloitte.
Volgens Ron Mazier van Deloitte zegt een derde van hen niet binnen twee jaar te willen verkopen. „Er is geen grootschalige en snelle privatisering te verwachten.”Mazier sluit in de toekomst verkoop van bedrijven echter niet uit. „De afvalverwerkingsmarkt is sterk in beweging en wordt steeds commerciëler.” Begin dit jaar werd Afvalverwerking Rijmond (AVR) voor 1,4 miljard euro verkocht aan investeringsmaatschappijen.
Met de verkoop van ’s lands grootste vuilverwerkingsbedrijf is meer dan een derde van de afvalverbrandingscapaciteit in particuliere handen gekomen. Bij de andere zeven bedrijven, zoals AEB, Afvalenergiebedrijf Amsterdam en HVC, de Huisvuilcentrale Noord–Holland, zijn er geen concrete plannen voor een verkoop maar wordt er wel over gepraat. Mazier: „Ga er maar vanuit dat de directies geregeld bezoek krijgen van investeerders.”
Gemeenten zien volgens de enquête minder kosten en lagere tarieven voor de burgers als belangrijkste voordelen. Ze vrezen echter na de verkoop hun grip op het proces kwijt te raken. De gemeenten hebben een zorgplicht voor de inzameling van huisvuil en niet voor de verwerking.
De helft van de gemeenten ziet verbranding van huishoudelijk afval als een taak van de overheid. Dit vuil genereert minder dan de helft van de totaalomzet van 600 miljoen euro van afvalverwerkingsinstallaties.
„Vroeger werden de verbrandingsovens alleen maar voor huisvuil gebruikt. Nu valt er flink op de verwerking van bedrijfsafval flink te verdienen evenals op de verkoop van stroom. Daar komt bij dat sinds vorig jaar in Duitsland een stortverbod geldt waardoor het aanbod van vuil enorm is gestegen. Dat veroorzaakt weer forse prijsstijgingen en biedt volop kansen.”