Noorden beslist mee over Waddengas
DEN HAAG - Noord-Nederland krijgt toch invloed op de besteding van het Waddenfonds. Het noorden zou aanvankelijk een vinger in de pap krijgen over het uitgeven van de 800 miljoen euro, maar het ministerie van VROM hield dat altijd tegen.
Na overleg woensdagochtend hebben het landsdeel en minister Dekker van VROM een compromis gesloten over de invloed op de besteding van het geld. Dat maakten het ministerie en de Friese gedeputeerde Bijman vlak na het overleg in Den Haag bekend.Van de 800 miljoen blijft overigens nog maar 600 miljoen over, want de rest is al gereserveerd voor de uitkoop van kokkelvissers en de opzet van onder meer een Waddenacademie in Leeuwarden.
Mensen die het geld uit het Waddenfonds willen gebruiken, moeten daartoe een voorstel indienen bij de Waddenacademie. Die werkt het plan uit. Een onafhankelijke commissie brengt hierover advies uit aan de minister, waarna een regiocommissie met onder meer bestuurders uit het Noorden ook nog mag adviseren. Daarna neemt de minister een besluit.
Een project kan alleen geld krijgen als er zogenaamde cofinanciering plaatsvindt. De komende twintig jaar wordt elk jaar 30 miljoen euro uit het fonds ingezet in het Waddengebied. In totaal verwacht Bijman dat de 600 miljoen Waddengasgeld 400 miljoen euro extern geld aantrekt.
CDA-er Bijman is blij met het compromis. „Ik was eerst zwaar teleurgesteld. Maar Dekker heeft het goed opgelost. Het Noorden voelde zich in het hemd gezet omdat na eerdere toezegging vanuit Den Haag de invloed van de regio op het geld steeds verder afbrokkelde.”
De noordelijke provincies gaven twee weken geleden nog aan woedend te zijn op de minister omdat de regio geen enkele invloed zou krijgen op de besteding van de opbrengsten van de gaswinning. „De minister heeft aangegeven dat de regio een zwaarwegend advies geeft bij besteding van het Waddenfondsgeld. Nu zegt VROM dat we niets meer te zeggen hebben. Ik voel me voor joker gezet”, zo verklaarde Bijman destijds. Hij gaf toen aan dat ook de provincies Noord-Holland en Groningen en de Waddengemeenten zich misleid voelden.
De winning van gas in de Waddenzee moet volgend jaar januari beginnen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil 25 tot 40 miljard kubieke meter gas naar boven halen op de locaties Vierhuizen, Lauwersoog en Moddergat. Het gaat om een voorraad die al in het midden van de jaren negentig is aangeboord. In 2004 gaven kabinet en Tweede Kamer het groene licht voor de winning van Waddengas.
Milieugroeperingen hebben zich altijd fel verzet tegen de plannen. Zij verwachten dat de natuur in het Waddengebied ernstig te lijden zal hebben onder de boringen en de gevolgen daarvan.