Overheid wil afzijdigheid bij geweld aanpakken
De neiging van mensen om zich bij geweld op straat afzijdig te houden, moet worden doorbroken. De rijksoverheid beging maandag een campagne die er ook voor moet zorgen dat gevoelens van machteloosheid verdwijnen.
Niet dat voorbijgangers zich meteen in het geweld zelf moeten storten. Het publiek krijgt in de campagne onder meer het advies om 1-1-2 te bellen, kenmerken van de dader te onthouden en het slachtoffer niet alleen te laten.
De campagne ”Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat” is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Meld Geweld te Rotterdam en de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie.
Uit een eerder gehouden onderzoek van het ministerie van Justitie blijkt dat er jaarlijks circa 25.000 geweldsincidenten plaatshebben in de openbare ruimte waarbij dader en slachtoffer onbekenden van elkaar zijn. De meeste incidenten komen voor in woonwijken, het verkeer en in uitgaansgebieden. Bij de meeste incidenten gaat het om jongeren. Bijna tweederde van de daders is jonger dan 25 jaar, net als meer dan de helft van de slachtoffers. „De publieke opinie geeft duidelijk aan dat zinloos geweld door de maatschappij wordt afgekeurd en dat het bestreden moet worden. Tegelijkertijd blijkt dat veel burgers niet weten hoe zij moeten handelen als zij met een geweldsincident worden geconfronteerd. Voorkomen moet worden dat omstanders actief betrokken worden bij een incident, maar een te passieve houding leidt tot een cultuur van afzijdigheid en gevoelens van onveiligheid”, aldus de initiatiefnemers vvoor de campagne.
De campagne richt zich op het algemeen publiek van 13 jaar en ouder. Ze is gebaseerd op de succesvolle campagne in de regio Rotterdam-Rijnmond van de stichting Meld Geweld. De landelijke campagne loopt van 15 juli tot 31 augustus.