VN pleiten voor versterking troepenmacht Oost-Timor
DILI - Honderden medewerkers van de Verenigde Naties zijn zondag uit Oost-Timor geëvacueerd omdat in het land een burgeroorlog dreigt uit te breken.
Rivaliserende bendes nemen het in de straten van de hoofdstad Dili tegen elkaar op en ondanks de aanwezigheid van zwaarbewapende buitenlandse militairen worden huizen en zelfs mensen in brand gestoken. Zeker vier mensen werden zondag gedood, tienduizenden mensen zijn inmiddels hun huizen ontvlucht en Dili is goeddeels verlaten.De speciale VN-gezant voor Oost-Timor, Sukehiro Hasegawa, zei op het vliegveld van Dili dat meer vredestroepen nodig zijn om de orde in het land te handhaven. De huidige situatie in Oost-Timor is volgens Hasegawa een kans voor de internationale gemeenschap om te laten zien dat men de Oost-Timorezen daadwerkelijk een warm hart toedraagt. Hij zei dat ook de VN Oost-Timor niet in de steek laten. Zij houden honderd man personeel in Oost-Timor en de overige medewerkers zullen hun werk vanuit Australië gaan doen, aldus Hasegawa.
Het is onrustig in Oost-Timor sinds het leger in maart 600 soldaten -ruim 40 procent van de hele krijgsmacht- ontsloeg nadat die in staking waren gegaan omdat zij vonden dat zij werden achtergesteld en slecht behandeld. Veel van de ontslagenen komen oorspronkelijk uit het westelijk deel van Oost-Timor, in tegenstelling tot de huidige legertop.
De mensen uit het westen van Oost-Timor zouden tijdens de 24-jarige Indonesische overheersing met Jakarta hebben gesympathiseerd, terwijl de mensen in het oosten van meet af voor onafhankelijkheid zouden hebben willen strijden. Deze vermoedens, stammend uit de tijd van voor de onafhankelijkheid die in 1999 werd verkregen, spelen ook nu weer een rol. Wat begon als een tweedeling binnen het leger is uitgegroeid tot een veronderstelde tweedeling binnen de gehele natie.
Nadat vorige maand bij confrontaties al vijf doden waren gevallen, laaide het geweld deze week opnieuw op. Sindsdien zijn al zeker 27 doden gevallen, onder wie vijf kinderen die omkwamen bij een aangestoken brand. Van de vier mensen die zondag werden vermoord, werden er drie doodgeschoten en werd er een levend verbrand terwijl hij probeerde zijn huis te beschermen.
De regering van Oost-Timor heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd om de orde te kunnen herstellen. Tweeduizend Australische militairen zijn inmiddels onderweg of reeds gearriveerd. Troepen uit Nieuw-Zeeland, Maleisië en Portugal zijn ook onderweg en enkele kwartiermakers uit deze landen zijn reeds aangekomen.
Het aanhoudende geweld heeft ertoe geleid dat de Nieuw-Zeelandse ambassade tijdelijk moest worden geëvacueerd. De ambassadrice en haar staf zochten een veilig heenkomen in de zwaarder beveiligde Australische diplomatieke missie, meldde de Australische zender ABC zondag.
Jeugdbendes hadden het op de ambassade voorzien, omdat daar twee overlevenden van een slachtpartij waarbij een vrouw en vijf kinderen werden gedood, onderdak hadden gevonden. Nadat Australische en Nieuw-Zeelandse militairen het gebouw hadden beveiligd, konden de diplomaten weer terug.