VanHarte Resto’s verwennen eenzamen
DEN HAAG (ANP) - Het gaat uitstekend met de VanHarte Resto’s. Dat liet oprichter Fred Beekers onlangs weten. Anderhalf jaar geleden opende het eerste restaurant voor sociaal geïsoleerde mensen de deuren in Den Haag. Kort daarna volgden nog meer vestigingen in dezelfde stad en ook in Amsterdam. Vorige week ging nummer zes open in Rotterdam en nummer zeven in Leeuwarden.
Een VanHarte Resto is een restaurant voor eenzame mensen. „Dat kan echt iedereen zijn”, zegt Beekers. „Ouderen, alleenstaande moeders, gehandicapten, armen, maar ook mensen met een goedgevulde portemonnee. Die kunnen ook eenzaam zijn.”Elk restaurant trekt per avond circa vijftig bezoekers. De minima krijgen er voor 2,50 euro een driegangenmaaltijd, de rest moet 5 euro betalen. Doel is echter niet het eten, maar de mensen met elkaar in contact brengen. Daarom eet iedereen tegelijkertijd. Tussen de gangen door houdt de wijkagent of de huisarts een praatje.
Ook de inrichting van de eetzalen is belangrijk. „Het is geen gaarkeuken. Er wordt van alles aan gedaan om sfeer te creëren: een kaarsje, een bloemetje op tafel, linnen tafelkleding. De mensen moeten zich welkom voelen.”
Sociaal isolement is een groot probleem, zegt Beekers. Toen hij een aantal jaren geleden vrijwilligerswerk deed voor de Haagse Boodschappen- en Begeleidingsdienst kwam hij in aanraking met erg vereenzaamde mensen. „Ik was heel geschokt om te zien hoeveel mensen er alleen thuiszitten. Ik was echt verbaasd dat dit in Nederland kan. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2004 leven zo’n 1,5 miljoen mensen in sociaal isolement. Dat komt door de individualisering, iedereen heeft haast.”
De resto’s zijn gevestigd in buurthuizen of zorginstellingen. „Die hebben contact met de wijk en weten waar de vereenzaamde mensen zitten.” Een aantal restaurants zit in gebouwen van beroepsopleidingen, zoals roc’s. „Die hebben al uitstekende eetzalen en kantines. En de leerlingen kunnen stage bij ons lopen.”
VanHarte Resto’s heeft de afgelopen anderhalf jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Aan vrijwilligers, op wie de restaurants draaien, bestaat geen gebrek. Ook de mensen die een eigen vestiging willen oprichten, waren gemakkelijk te vinden. Het enige gevaar was dat het allemaal wel erg snel ging. „Onze grootste zorg is dat het een fijne organisatie blijft, dat het beheersbaar blijft. We moeten niet in het wilde weg restaurants gaan openen.”
Vooralsnog gaat alles volgens Beekers van een leien dakje. Dit jaar zou het wel eens tot tien vestigingen in totaal kunnen komen. Om nog maar te zwijgen van het VanHarte-handboek, dat beginnende restaurantmanagers wegwijs moet maken, en het VanHarte-hoofdkantoor in Amsterdam, dat onlangs opende. In november moet er een Nationale Betrokkenheidsdag komen, waarbij de medewerkers van de resto’s samen met prominente Nederlanders mensen opzoeken die sociaal geïsoleerd zijn. Beeker: „We gaan zeker nog even door, we zijn net begonnen.”