„Ruim een op zeven studenten fraudeert”
AMSTERDAM - Ruim een op de zeven studenten fraudeert tijdens zijn studie.
Dit blijkt woensdag uit de resultaten van het jaarlijkse onderzoek Studie en Werk van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO).De fraude betreft vooral het inleveren van deels of geheel door anderen gemaakte werkstukken. Van de fraudeurs zegt 69 procent te spieken bij tentamens.
Op het hbo wordt het meest gefraudeerd door studenten aquatische ecotechnologie en bij de opleidingen tot leraar economie en leraar basisonderwijs. Hbo-studenten accountancy frauderen naar eigen zeggen het minst.
Op universitair niveau wordt bij bedrijfskundigen het hoogste percentage studiefraude gerapporteerd. Onder aan de lijst staan sociologen, fiscalisten en juristen.
Voor het onderzoek zijn ruim 8000 afgestudeerden uit het studiejaar 2003/2004 bevraagd over hun fraudegedrag tijdens de opleiding. Uit de resultaten blijkt dat 56 procent van alle hbo-studenten in zijn directe omgeving fraude meemaakt, tegenover 42 procent van alle wo-studenten.
Het is de eerste keer dat tijdens het onderzoek Studie en Werk is gevraagd naar studiefraude. Dr. P. Berkhout van het SEO wijt de omvang van de studiefraude met name aan de opkomst van internet. „Vroeger bleef frauderen voornamelijk beperkt tot spiekbriefjes bij overhoringen. Tegenwoordig sjoemelen studenten met werkstukken die ze van internet hebben geplukt.”
Volgens Berkhout is deze vorm van fraude lastig aan te pakken. „Een docent kan onmogelijk de inhoud van alle werkstukken op internet kennen. Ik pleit daarom voor speciaal ontwikkelde software om plagiaat in werkstukken op te sporen.”