Noordoostpolder unaniem voor vrouwen in SGP
EMMELOORD - Brengt het voorstel van het SGP-hoofdbestuur om vrouwen volwaardig in kiesverenigingen te laten participeren de partij op een hellend vlak? Dat is de kernvraag voor SGP’ers in de Noordoostpolder.
„De SGP-kiesvereniging Noordoostpolder een beetje kennende, denk ik niet dat het voorstel van het hoofdbestuur tot problemen zal leiden”, zegt voorzitter Simonse net voordat de vergadering in Emmeloord begint. Veertien van de 95 leden hebben hun plaats in het zaaltje van de Moriakerk van de gereformeerde gemeente ingenomen en wachten op de dingen die komen gaan.Wat de leden niet weten is dat hoofdbestuurslid M. F. van Leeuwen uit Maartensdijk onderweg is om het hoofdbestuursvoorstel toe te lichten. Het bestuurslid arriveert overigens te laat. Om tien over acht besluit de voorzitter toch maar te beginnen. Tijdens de Bijbellezing gaat er een klein lampje branden als teken dat iemand de kerk binnenstapt. Van Leeuwen? Nee, het vijftiende lid arriveert.
Om vijf voor half negen, terwijl de voorzitter zijn overdenking uitspreekt, licht het lampje weer op. De voorzitter en de secretaris kijken opgelucht, het hoofdbestuurslid stapt binnen.
Na het lezen van de notulen komt hét agendapunt aan de orde. Van Leeuwen krijgt het woord en legt uit dat de emancipatiebeweging Nederland niet veel goeds heeft gebracht. Ondertussen komen de twee SGP-raadsleden die Emmeloord rijk is binnen. Ze brengen het totaalaantal aanwezige leden op zeventien.
Van Leeuwen schetst dat in de SGP-achterban de positie van vrouwen is veranderd. „Vroeger waren er jongelings- en meisjesverenigingen, nu zitten ze samen op de jeugdvereniging. Vroeger was het ondenkbaar dat meisjes in besturen van studentenverenigingen zouden zitten. Dat is nu gemeengoed. Vrouwen zitten zelfs in besturen van zorginstellingen, kijk de kerkelijke jaarboekjes er maar op na. Kennelijk is er iets veranderd.”
Het SGP-hoofdbestuur heeft daarom na „een worsteling” besloten om de kiesvereniging open te stellen voor vrouwen. Volgens Van Leeuwen is er geen sprake van een hellend vlak. Het aloude SGP-beginsel dat vrouwen het regeerambt niet toekomt, is in de brochure van het hoofd__bestuur herbevestigd. Maar het lidmaatschap en het bestuurslidmaatschap van een kiesvereniging behoren niet tot het formele regeerambt. „Het heeft er wel mee te maken, maar het is niet hetzelfde. Een kiesvereniging is een private vereniging en draagt geen regeringsverantwoordelijkheid.”
Na het betoog van Van Leeuwen is er gelegenheid tot het stellen van vragen. „Is er nog koffie?” zo luidt de eerste vraag. „Straks”, zegt de voorzitter, „als de vragen zijn beantwoord.” De eerste spreker, een boer uit de polder zo zal later blijken, heeft geen moeite met het hoofdbestuursvoorstel. Van hem mogen vrouwen zelfs op de kandidatenlijst staan. De tweede spreker twijfelt. Van een hellend vlak wil hij niet spreken, maar is er geen sprake van „een zekere afglijding?” zo vraagt hij. „Als iets niet naar het Woord is, zal het geen dageraad hebben. Zal de buitenwacht niet zeggen: Ze doen het om de overheidssubsidie weer terug te krijgen?”
Een derde spreker zit ertussenin. „Ik heb met genoegen geluisterd. Wat het hoofdbestuur voorstelt, doet de Bijbelse norm geen kwaad. Ik sta achter het voorstel. Laten we geen verdeeldheid uitstralen.”
Van Leeuwen weet de opmerkingen van de sprekers zo te beantwoorden dat ze geen nadere vragen meer hebben.
Na de pauze en de koffie volgt direct de stemming. Alle aanwezigen stemmen voor.
Tijdens de rondvraag steekt de eerste spreker nog een keer zijn vinger op. „Voorzitter, als u Van der Vlies nog spreekt, wilt u dan namens een boer uit de polder zeggen dat hij het vorige week tijdens het debat over Hirsi Ali uitstekend heeft gedaan.” Hij heft zijn arm op en brengt de top van zijn rechterwijsvinger naar de top van zijn duim: „Het was waardig, het was menselijk. Het was zo!”
Dit is het eerste deel in een korte serie over de discussie op SGP-verkiezingen over het vrouwenstandpunt.