Brussel: Kroatië uiterlijk 2010 bij EU
BRUSSEL (ANP) – Na de toetreding van Bulgarije en Roemenië zal er voorlopig verder geen grote uitbreiding van de Europese Unie komen. Daarvoor is volgens Europees Commissaris Rehn eerst een grondige herziening van de economische politiek van de EU nodig en een nieuw verdrag, dat deels op de afgestemde Europese grondwet is gebaseerd.
Zo’n nieuw verdrag kan op zijn vroegst over een jaar worden afgesloten en in 2009 zijn goedgekeurd. Pas daarna zou Kroatië in 2009 of 2010 als eerste toe kunnen treden. Dat heeft Rehn dinsdag gezegd in een gesprek met diverse Brusselse media. „Daarna ligt er voorlopig geen grote uitbreidingsgolf meer in het verschiet".Rehn wilde dinsdag geen datum noemen voor de start van lidmaatschapsonderlingen met Macedonië, dat al wel de status van kandidaat–lid heeft, maar nog niet actief onderhandelt.
De Finse Eurocommissaris stelde verder dat de onderhandelingen met Turkije duidelijk zijn gericht op lidmaatschap van de EU, „maar het is geen automatisme dat het land ook lid wordt". Rehn wilde nog niet zeggen of dit dan betekent dat een zogeheten ’gepriviligeerde relatie’ met Turkije mogelijk is, waar veel Europese christendemocraten op aansturen.
Hij verwacht wel dat Turkije rond de herfst Cypriotische schepen en vliegtuigen toe zal laten tot het Turkse grondgebied. Dit is voor de EU een absolute voorwaarde om de echte onderhandelingen met Turkije op gang te trekken. Vorig jaar startte al een onderzoek naar de Turkse wetgeving op tal van terreinen. Daardoor zijn in principe binnenkort echte onderhandelingen mogelijk.
De gesprekken met Turkije „worden een lange reis en die zal niet met een snelle Eurostar zijn, maar eerder met een lokale trein". „Maar de reis is voor Turkije even belangrijk als de mogelijke uitkomst: het lidmaatschap. Aanpassingen van de justitie en wetten voor culturele en taalrechten zijn nodig, anders zal een en ander negatieve gevolgen hebben". Rehn dreigde er al eerder met de gesprekken met Turkije tijdelijk stop te zetten.
De Finse politicus erkent dat een groot deel van West–Europa „uitbreidingsmoe" is. „Dat heb ik ook gemerkt in mijn contacten met burgers. Maar voor veel lidstaten die grenzen aan kandidaatlanden is de uitbreiding een goede zaak geweest. Ook voor de economie en stabiliteit in heel Europa is dit van groot belang. De komst van tien nieuwe landen in 2004 heeft ook niet gezorgd voor een implosie, integendeel".
Rehn wil niet meedoen aan de discussie over de definitieve grenzen van Europa. „Dat is voorbarig. De globalisering heeft wel even een stop gemaakt, maar je weet nooit hoe ontwikkelingen in de toekomst zullen zijn. Het zou slecht zijn nu al in steen te beitelen dat bijvoorbeeld Oekraïne er nooit bij kan komen".
De liberale politicus staat overigens positief tegenover toenadering van het onafhankelijke Montenegro tot de EU, maar zegt het land nooit voor te zullen trekken tegenover de vroegere partner Servië.