Gouda deelt pakketten met oranjespullen uit
GOUDA - De gemeente Gouda deelt gratis oranjepakketten uit. Daarmee kunnen buurtbewoners tijdens het wereldkampioenschappen de straat opvrolijken. „Sport werkt verbroederend.”
Slingers, vlaggen, oranje wimpels. De gemeente Gouda stelt 200 oranjepakketten ter waarde van 40 euro per stuk beschikbaar voor versiering van straten.„De actie is bedoeld om de samenhang in de buurt te bevorderen”, zegt GroenLinkswethouder Arnout Menkveld (Wijkaanpak). „Het gaat erom dat buren elkaar de hand geven, bijvoorbeeld bij een overwinning van het Nederlands elftal. Dat werkt verbroederend. Het geld halen we uit een potje voor initiatieven in de buurt, zoals straatbarbecues. Voor dergelijke plannen hebben we 20.000 euro beschikbaar. In overleg met wijkteams kwamen bewoners zelf met het verzoek aan de gemeente om subsidie voor oranjepakketten aan te bieden. We delen die pakketten niet zomaar uit. Wij gaan niet bij de mensen aanbellen. Een aanvraag vanuit de gemeenschap moet ondersteund zijn door zes buurtbewoners uit een straat.”
Zit elke Gouwenaar hier op te wachten?
„Niet iedereen houdt van voetbal. Basisidee is dat we willen dat buren elkaar beter leren kennen. Daar kan voetbal een rol in spelen. Voetbal is immers heel populair. Mensen kunnen in WK-tijd een heel leuk feestje bouwen. Ze worden daar vrolijk van.”
Voetbal is soms ook oorlog.
„Daar hebben we het nu niet over. Wij stellen als gemeente geld beschikbaar om mensen met elkaar in contact te laten komen. Dat kan zijn door middel van een hondenwandeling, een barbecue, of een WK-feest.”
Kunt u het geld niet beter besteden aan een extraatje voor ouderen of gehandicapten?
„Daar zijn andere, reguliere middelen voor. Ons doel is nu om mensen met elkaar in contact te laten komen. Dat gaat in een stad moeilijker dan op het platteland. Wij vinden het jammer dat buren elkaar niet kennen.”
Gouda zit krap bij kas en was jaren een artikel-12-gemeente. Laat bewoners lekker zelf die slingers betalen. Dit is toch bedillerig?
„Nee, soms moet je mensen aan de hand nemen. We stellen een relatief beperkt budget beschikbaar voor deze actie. We overspelen onze hand niet.”
Stel dat een familie in een straat niet mee wil doen met de versieringen. Wordt die dan met de nek aangekeken?
„Er zullen altijd mensen zijn die niet mee willen doen. Wij kijken niet uit welke cultuur of van welke kerk mensen uit een buurt komen. Wij denken dat het voetbalfeest samenbindend zal werken.”
Er zijn Gouwenaren die vinden dat het WK voetbal afgodische trekjes heeft. Ze hebben moeite met de sportverdwazing.
„Daar heeft de gemeente geen mening over. Als privépersoon zeg ik: Ooit vierde ik in een straat met buren een sinterklaasfeest. Een christelijke buurman vond dat afgoderij, maar hij had er wel respect voor dat ik de kinderen met elkaar in contact bracht.”