VS bezig raketschild uit te breiden
NEW YORK - De Amerikaanse regering wil antiraketraketten plaatsen in Polen en Tsjechië tegen mogelijke Iraanse raketaanvallen. Minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft dit project vorige week in Washington besproken met zijn Poolse collega Radoslav Sikorski.
Het project biedt Europese partners van Amerika bescherming tegen mogelijke Iraanse aanvallen, maar het is in feite bedoeld als een voorwaartse uitbreiding van Amerika’s eigen antiraketschild. In het kader van dit omstreden project -waarvoor de regering-Bush enkele jaren geleden het ABM-verdrag met Moskou opzegde- zijn er intussen „onderscheppende” raketten gestationeerd in Californië en Alaska.Met deze raketten hoopt Washington mogelijke raketaanvallen vanuit Noord-Korea te kunnen neutraliseren. Tests van het systeem hebben de laatste vier jaar echter weinig hoopgevende resultaten opgeleverd. Het is vooral met het oog op deze teleurstellende testresultaten dat de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden eerder dit jaar weigerde geld ter beschikking te stellen voor uitbreiding van het systeem in Europa.
De defensiecommissie van de Senaat ziet echter wel iets in het programma en het ministerie van Defensie gaat ervan uit dat uiteindelijk de benodigde 1,6 miljard dollar voor de Europese uitbreiding van het project beschikbaar komt.
Een „nutteloos project”, volgens Gary Samore, voormalig lid van Washingtons Nationale Veiligheidsraad. „Iran kan zeker in geen tien jaar een raket ontwikkelen waarmee het de VS kan aanvallen. Het is verder zeer twijfelachtig of je met zo’n systeem vanuit Oost-Europa een aanval op Israël zou kunnen afweren”, aldus Samore.
„Ondanks de technische beperkingen van zo’n systeem zijn wij geïnteresseerd”, aldus de Poolse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski tegenover The New York Times. De Russische minister van Defensie, Sergei Ivanov, is minder enthousiast. Ondanks verzekeringen van Washington dat de geplande Europese uitbreiding van het antiraketsysteem niet tegen Rusland is gericht, meent Ivanov „dat deze plannen een negatieve invloed zullen hebben op de veiligheidssamenwerking tussen Moskou en de NAVO.”