Grondvlak
De gereformeerde kerk van het Noord-Hollandse Andijk is met lokale overheden in gesprek over restauratie van haar kerkgebouw. Herstel van de kerk is hard nodig, met name vanwege betonrot in de toren en het gebouw.
De kerk werd 75 jaar geleden gebouwd naar een ontwerp van Egbert Reitsma. Het gebouw wordt alom gezien als een architectonisch hoogtepunt. Het is 23 meter hoog, 25 meter lang en 21 meter diep. De toren is 45 meter hoog. Het geheel staat op 275 palen, waarvan er 56 zich onder de toren bevinden.In de kerk zitten diverse glas-in-loodramen met voorstellingen uit het dagelijks leven, zoals een stolpboerderij, een boot, een vuurtoren, een fabriek, een zeppelin en een ploegende boer. In de toren hangt een 1500 kilo zware klok met het randschrift ”Ere zij God”. In de oorlogsjaren kon worden voorkomen dat de Duitsers de klok roofden.
De kerk bood aanvankelijk plaats aan zo’n 1200 personen. Dat aantal is teruggebracht tot 900, onder andere in verband met de eisen voor brandveiligheid en doordat het podium vergroot is. In 1985 werd de kerk een rijksmonument.
Voor de restauratie kan de kerk subsidie krijgen. Probleem was dat een aanvraag pas kon worden ingediend wanneer 200.000 euro van de benodigde 1,8 miljoen euro bijeen was gebracht. Die doelstelling is inmiddels gehaald. Maar omdat er nog veel geld nodig is, worden er in Andijk voortdurend acties gehouden.
Stadsgebed Amersfoort
Stadsgebed Amersfoort wil dit jaar tijdens de zeven dagen van gebed voor de stad terugkijken op duizend jaar christendom. In 1006 werd in Amersfoort het eerste klooster gesticht. Vanaf Hemelvaartsdag zullen christenen in de kerken van de verschillende wijken in Amersfoort de stad en zijn inwoners opdragen in gebedsbijeenkomsten.
Sinds 2004 organiseren de deelnemende kerken en gemeenten drie keer per jaar gebedsavonden in steeds een andere wijk van Amersfoort. Bovendien houden zij ieder jaar tussen Hemelvaart en Pinksteren zeven aaneensluitende dagen van gebed.
Het doel van het Stadsgebed is zo veel mogelijk kerken en gemeenten actief bij het bidden te betrekken. Haar uitgangspunt neemt de organisatie in Jeremia 29:7.
Nieuwe VGKN-gemeente
Een aantal leden van de gereformeerde kerk in het Friese Drachtstercompagnie heeft besloten eigen kerkdiensten te gaan beleggen en zich aan te sluiten bij de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN). Dat heeft mevrouw ds. A. van Harten-Tip, actuaris (beheerder van de kerkelijke stukken) van de VGKN, desgevraagd bevestigd. Het gaat om zo’n 55 volwassen leden.
Volgens ds. Van Harten heeft de instituering al plaatsgehad, op 7 mei. „Daarna is besloten dat deze kerk zich aansluit bij de VGKN. Het is jammer dat er een scheuring heeft plaatsgehad; niemand is daarop uit geweest.”
De VGKN, die ontstond na de vereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in mei 2004 tot de Protestantse Kerken in Nederland, telt nu zes gemeenten: Boornbergum-Kortehemmen, Drachtstercompagnie, Frieschepalen-Siegerswoude, Garderen, Harkema en Noordwolde. In Noordwijk is een gemeente in oprichting.
Kerk Lathum
Het interieur van de hervormde kerk van het Gelderse Lathum, bij Velp, is gerestaureerd. De vijf eeuwen oude kerk is een rijksmonument. Ook de entreehal, de toren en het buitenwerk zijn dringend aan herstel toe. Daarvoor wordt echter geen subsidie beschikbaar gesteld.
Evangelische gemeente Ede
Evangelische Gemeente De Schuilplaats in Ede zoekt een ander onderkomen. De kerk houdt de diensten nu nog in de voormalige huishoudschool aan de Hendrik Stafweg, maar heeft het oog laten vallen op het voormalig pand van Veenman Drukkers aan de Maxwellstraat. Het pand staat sinds 2003 te koop.
Als De Schuilplaats in het pand komt, is eerst een wijziging van het bestemmingsplan is nodig. De evangelische gemeente wil er ook een eigen drukkerijtje beginnen en er enkele kantoren onderbrengen.
Bij De Schuilplaats zijn ongeveer 600 mensen aangesloten.
Steen in Cornwerd
Het gevonden stuk zandsteen bij de kerk in het Friese Cornwerd dat deel uit zou maken van een drieluik uit het jaar 1400, is waarschijnlijk afkomstig van een veel groter sacramentshuis. Naast drie eerder gevonden delen, opgeslagen in het kerkmuseum in Jannum, blijken er nog twee delen in het archeologisch depot in Nuis te liggen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.
Uit een kort onderzoekje door Hindrik de Jong van het Archeologysk Wurkferbân van de Fryske Akademy in het kerkmuseum in Jannum bleek dat het onlangs gevonden deel waarschijnlijk hoort bij de eerder gevonden delen. Het formaat van het motief op de steen, een bebaarde mannenkop, komt overeen met het formaat van de koppen op de eerdere vondsten. De gezichten waren echter niet geheel identiek. De nieuwste vondst toont een verdrietig gezicht. De eerdere ontdekkingen tonen een blij gezicht en hebben tevens oren.
Rotterdam-Zuid
Op zondag 15 mei is ds. B. van Zuijlekom bevestigd als predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Rotterdam-Zuid. Behalve in deze gemeente zal hij vanaf september gaan werken voor de Missionaire Arbeid Rijnmond (MAR). Hij zal daar het missionaire werk in de Antilliaanse gemeenschap gaan opzetten.
Voor deze combinatie is gekozen omdat een groot deel van de Antilliaanse gemeenschap woont op het grondgebied van de genoemde kerkelijke gemeente, aldus de MAR in een persbericht. „De gemeente van Rotterdam-Zuid wil op deze manier haar missionaire roeping vormgeven en waar mogelijk het werk van ds. Van Zuijlekom ondersteunen.”
In de geschiedenis van de MAR is deze vorm van samenwerken nieuw. De MAR heeft nog een predikant in dienst die onder de moslims werkt, ds. M. de Vries. Door het recente vertrek van ds. A. S. van der Lugt is er een vacature voor een predikant die zich vooral richt op de Hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.