Wereldkundig
Deze week is er geen item dat de buitenlandse dag- en weekbladen domineert. Er is aandacht voor ”De Da Vinci Code”, maar ook voor de wereldkampioenschappen voetbal, die komende maand in Duitsland worden gehouden.
Jerusalem PostIn de Israëlische krant Jerusalem Post poneert columnist David Klinghoffer de stelling dat niet alleen traditionele christenen maar ook joden zich zorgen moeten maken over de verfilming van ”De Da Vinci Code” van Dan Brown.
„Ja, dat moeten we. Joden in het bijzonder moeten zich bewust zijn van het geschenk dat Dan Brown, in alle onschuld, heeft gegeven aan antisemieten. (…) Zoals iedereen weet wil Brown ons vertellen dat Jezus was getrouwd met Maria Magdalena en dat hun nageslacht vandaag de dag nog in Europa leeft. De nakomelingen van Jezus’ familie worden al eeuwenlang beschermd door een geheime organisatie, de Priorij van Sion, die in een strijd is verwikkeld met een duistere, gewelddadige rooms-katholieke groep, Opus Dei. (…)
Waarom moet een jood zich daar zorgen over maken? Besef dat de zogenaamde samenzwering die ten grondslag ligt aan „de grootste doofpotaffaire in de geschiedenis van de mensheid” opvallend veel overeenstemming vertoont met een andere samenzweringstheorie, de beroemde leugen genaamd de Protocollen van de Wijzen van Zion.”
De Protocollen, waarschijnlijk geschreven door de Russische monarchist en antisemiet Mathieu Golovinski in 1898, verhalen over een groep joden die in het geheim de wereld wil regeren door „darwinisme, marxisme en nietzscheïsme.”
In beide samenzweringen blijkt een oude wereldgodsdienst niets anders te zijn dan grootschalig bedrog, gepleegd om macht te verwerven of die te handhaven. (…)
(…) de twee samenzweringstheorieën delen de opvatting over de vraag hoe je met ideeën moet omgaan waarmee je het niet eens bent. In plaats van het traditionele, christelijke geloof met open vizier te benaderen en daartegen met argumenten in te gaan, schildert Dan Brown de religie af alsof die is gebaseerd op een bewuste misleiding. (…) Antisemieten doen hetzelfde.”
Die Tageszeitung
De Duitse krant Die Tageszeitung laakt het feit dat neonazi’s bij het WK-duel tussen Iran en Angola in Leipzig hun solidariteit met Ahmadinejad willen demonstreren.
„Het idee is belachelijk, maar rechts-extremisten willen de kans niet voorbij laten gaan voor de camera’s van de wereld hun aanwezigheid te tonen. En dat midden in het debat over het feit of men zeggen mag dat er Oost-Duitse ”no go areas” zijn, waarin bijvoorbeeld de spelers uit Angola en Iran beter niet kunnen komen.
Dat de neonazi’s Leipzig hebben uitgezocht, hangt niet alleen samen met de wedstrijd. Vermoedelijk zit daar ook de berekening achter dat de hogere verkiezingsresultaten van de Saksische NPD de mobilisatie vergemakkelijken. In Leipzig klinkt het gejammer dat het imago van WK- en beursstad nu ernstig wordt beschadigd. Daarmee hebben de neonazi’s hun eerst punt gescoord.
Maar dat kan ook hun laatste zijn. Want misschien hebben de neonazi’s een fout gemaakt. Uitgerekend Leipzig! Er is geen Duitse grote stad waarin de laatste jaren voortdurend zo veel democraten tegen rechts-radicale betogingen de straat op zijn gegaan. Verschillende keren hebben plaatselijk ontstane brede allianties de demonstratieroutes geblokkeerd (…). De vrees dat de internationale naam van Leipzig wordt besmeurd, kan net zo goed in het tegenovergestelde omslaan.”
Le Monde
De Raad van Europa heeft sinds vrijdag een nieuwe voorzitter. Een halfjaar lang zal Rusland de hamer hanteren binnen de mensenrechtenorganisatie. De Franse krant Le Monde betreurt het dat Moskou deze eer te beurt valt.
„De toetreding van Moskou (tot de RvE, red.) is omstreden geweest. Het postcommunistische Rusland bood indertijd niet alle garanties die men mag verwachten van een lidstaat, maar de hoop op snelle verbetering was niet onzinnig. Welnu, niet alleen heeft Rusland niet aan zijn verplichtingen voldaan -zo heeft het bijvoorbeeld als enige lidstaat niet de overeenkomst over de afschaffing van de doodstraf ondertekend- maar ook is de democratie er de afgelopen jaren onder het gezag van Vladimir Poetin steeds verder op achteruitgegaan. Geen enkel land wordt zo vaak aangeklaagd bij het Hof voor de Rechten van de Mens vanwege de schending van individuele vrijheden. Zelfs Turkije niet.”
The Economist
Het Britse weekblad The Economist vestigt de aandacht op Zuid-Amerika, waar democraten en populisten met elkaar overhoop liggen.
„Om te zeggen dat in de Amerika’s een strijd plaatsheeft tussen de Verenigde Staten en zijn Latijnse buren is een misvatting. (…) De strijd die er gevoerd wordt is er een binnen Latijns-Amerika over zijn toekomst. Het is er een tussen liberale democraten en autoritaire populisten.(…)
Democraten, overal vandaan, moeten duidelijk maken aan welke kant ze in het conflict staan. Zij moeten Chavez pas in hun midden verwelkomen als de presidentsverkiezingen in Venezuela in december vrij en eerlijk zijn gehouden. Het herstel van de democratie in Latijns-Amerika kostte te veel bloed om die lichtvaardig weg te werpen.”