Buitenland

Amnesty: Hoopgevende ontwikkeling mensenrechten

LONDEN (ANP) – De mensenrechten in de wereld staan internationaal nog voluit onder grote druk, maar er zijn hoopgevende ontwikkelingen. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het dinsdag verschenen jaarboek 2005.

23 May 2006 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

In het document onderstreept de organisatie wel dat de vooruitgang nog fragiel is. Die wordt vooral ondermijnd doordat regeringen de internationale strijd tegen terrorisme blijven misbruiken om fundamentele mensenrechten te schenden.Amnesty put vooral hoop uit de wetenschap dat steeds meer internationale en nationale instellingen mensenrechtenschendingen onderzoeken. De Raad van Europa en het Europees Parlement startten onderzoeken naar Europese betrokkenheid bij ’buitenwetttelijke overdrachten’ van gevangenen door de Verenigde Staten naar landen waar de gedetineerden het risico lopen te worden mishandeld of gemarteld.

Het hoogste Britse rechtscollege verwierp op zijn beurt de opvatting van de regering dat in het buitenland door foltering verkregen bewijsmateriaal toelaatbaar zou zijn in rechtbanken. Het Internationaal Strafhof in Den Haag bracht zijn eerste arrestatiebevelen uit en de al jaren klinkende oproepen om doodstraffen af te schaffen kregen ditmaal gehoor in Mexico en Liberia, aldus Amnesty.

De organisatie blijft vooral bezorgd over de uitwassen van de strijd tegen internationaal terrorisme. Het jaarboek wijst onder meer landen in het Midden–Oosten aan die deze strijd misbruiken om de noodtoestand in eigen land te handhaven, zoals Egypte.

Ook China misbruikt volgens Amnesty de strijd door moslims (Oeigoeren) te onderdrukken en landen als Maleisië en Singapore zetten ’terreurverdachten" lange tijd vast zonder aanklacht of proces. In Afrika maken landen als Kenia misbruik van de oorlog tegen terrorisme door wetgeving in te voeren die voorvechters van mensenrechten de mond snoert.

Amnesty hekelt ook de verslapte of veel te geringe aandacht voor conflicten in de Sudanese regio Darfur, Tsjetsjenië, Colombia, Ivoorkust en Sri Lanka, waarbij mensenrechten met voeten worden getreden.

Ook Nederland heeft „voor het eerst in lange tijd" een vermelding in het jaarboek. Amnesty heeft zorgen over het Nederlandse asiel– en migratiebeleid, zoals de uitzetting vanuit de VS via Schiphol van de Syriër Adbul Rahman Al Musa naar Syrië. Ook de uitlevering van de Nederlander van Egyptische afkomst Mohammed A. aan de VS is vermeld. De man wordt verdacht van fraude met Amerikaanse telefoonkaarten, maar de vrees bestaat dat de VS hem ook als een terreurverdachte beschouwen.

De bestrijding van de doodstraf krijgt ook in het jongste jaarboek veel aandacht. Volgens Amnesty zijn er in 2005 zeker 2148 mensen terechtgesteld. Zeker 5186 mensen kregen de doodstraf. Het gaat hier alleen om zaken die bekend zijn bij de organisatie. De werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker veel hoger. Evenals in voorgaande jaren vond het gros van de executies plaats in een handjevol landen. In 2005 werd 94 procent van de doodstraffen voltrokken in China, Iran en de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer