Geldboetes voor ex-Aholdtop
AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag voorwaardelijke celstraffen opgelegd aan de drie voormalige Aholdbestuurders. Verder legde de rechter geldboetes op. De gewezen commissaris Fahlin is vrijgesproken.
Oud-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een geldboete van 225.000 euro. Diezelfde straf kreeg voormalig financieel bestuurder Michiel Meurs opgelegd. Ex-bestuurder Jan Andreae werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een boete van 120.000 euro. De gewezen commissaris Fahlin is vrijgesproken.Dat bleek maandagmorgen tijdens de uitspraak door de meervoudige strafkamer.
De rechtbank wil met de straf uiting geven aan de afkeuring over de gepleegde feiten. De bestuurders hebben het vertrouwen dat in hen werd gesteld ernstig geschonden. Het benemen van de vrijheid van de verdachten gaat de rechters een stap te ver. Ook is bij het bepalen van de strafmaat niet gekeken naar de Amerikaanse strafmaat. Verder wil de rechtbank geen directe relatie leggen tussen de fraude en de val van de aandelenkoers van de onderneming.
De brieven waarmee de Aholdtop zeggenschap wilde claimen bij partners, noemt de rechtbank vals. De rechtbank acht valsheid in geschrifte bewezen. De verklaring van verdachten dat de control en de side letter naast elkaar konden bestaan, houdt volgens voorzitter F. Bauduin geen stand. Verder noemt de rechtbank het ongeloofwaardig dat ex-bestuursvoorzitter Van der Hoeven de brieven ongezien tekende. De topman was al in een vroeg stadium op de hoogte van de noodzaak van de brieven.
Het meetellen van de omzet van de dochterondernemingen, het zogeheten consolideren, vindt de rechter niet strafbaar. De jaarrekening moet voldoende inzicht geven, geen maximale openheid. Bij het opstellen van de jaarrekening heeft de leiding van het concern een zekere vrijheid. Het feit dat in 2003 de consolidatie teniet is gedaan doet aan deze mening niet af, aldus de rechtbank.
De rechters oordelen dat de accountant is misleid doordat informatie achter werd gehouden. Zij achten listige kunstgrepen bewezen.
De voormalige bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andreae waren maandagmorgen aanwezig in de Amsterdamse rechtbank, de gewezen commissaris Roland Fahlin was door familieomstandigheden verhinderd.
Van der Hoeven en Meurs hoorden begin april twintig maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De officieren van justitie Hendrik-Jan Biemond en Anita van Dis eisten tegen Andreae en Fahlin één jaar celstraf, waarvan respectievelijk zes en negen maanden voorwaardelijk.
Het openbaar ministerie bestempelde Meurs als de kwade genius, die de plannen om de omzet van Ahold kunstmatig te kunnen verhogen heeft bedacht en uitgevoerd. Van der Hoeven werd eveneens hard aangepakt, omdat hij als bestuursvoorzitter verantwoordelijk was voor de gang van zaken bij het supermarktconcern.
De advocaten vroegen vorige maand zonder uitzondering vrijspraak voor hun cliënten.
Die zouden zich hebben geconcentreerd op de dagelijkse praktijk in het zakenleven en niet op de juridische scherpslijperij waarmee het OM hen veroordeeld probeert te krijgen, was de algemene teneur van de verdediging.
De boekhoudfraude draait om de wijze waarop de inkomsten van dochterbedrijven werd gepresenteerd als concernomzet van Ahold, ook wel consolidatie genoemd. Ahold consolideerde de gehele omzet van gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland. Om de accountant te overtuigen van deze boekhoudkundige constructie claimde het supermarktconcern de zeggenschap bij de buitenlandse supermarktketens. Andere aandeelhouders in deze dochterbedrijven waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogenoemde side letters, die het bestuur achterhield voor de accountant.