Binnenland

„Onverzekerde krijgt minder vaak hulp”

UTRECHT - Ziekenhuizen zetten steeds vaker onverzekerden op straat. Twee Rotterdamse artsen zeggen dat in het blad Medisch Contact dat vrijdag is verschenen.

Binnenlandredactie
20 May 2006 00:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

Volgens de dokters M. Kok, die hulp biedt aan illegalen, en huisarts F. Sikken worden patiënten zonder identiteitsbewijs en/of verzekeringsbewijs bij de balie van het ziekenhuis al weggestuurd zonder dat iemand heeft beoordeeld of de patiënt dringend medische hulp nodig heeft.Een niet nader genoemd Rotterdams ziekenhuis zou zelfs tegen de artsen hebben gezegd dat ze geen onverzekerden meer mogen doorverwijzen.

Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) zegt het probleem te kennen. Volgens haar wijzen het Sint-Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag onverzekerden ook de deur.

Arib heeft samen met GroenLinks vrijdag opheldering gevraagd aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De twee fracties vinden dat Hoogervorst een waarborgfonds moet instellen dat ziekenhuizen financieel compenseert voor de hulp aan onverzekerden. Ook de SP wil dat Hoogervorst uitleg geeft.

Volgens de regels hebben alle mensen, ook onverzekerden, recht op acuut noodzakelijke hulp. De twee artsen stellen dat niemand precies weet wat de definitie is van die noodhulp. De twee artsen vinden dat de Tweede Kamer een oplossing moet bedenken voor de problemen van de onverzekerden.

Sinds begin dit jaar de nieuwe zorgverzekeringswet is ingevoerd, kunnen ziekenhuizen geen beroep meer doen op een pot voor hulp aan onverzekerden. Als ze onverzekerden helpen, draaien ze zelf op voor de kosten.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit, volgens een woordvoerder, al langer voor de invoering van het waarborgfonds. Hoogervorst heeft in februari al gezegd daar best voor te voelen. Maar hij wil het alleen invoeren als blijkt dat het aantal onverzekerden sinds januari enorm is gestegen.

De minister presenteert naar verwachting binnenkort onderzoek over het aantal onverzekerden. Ook maakt hij dan bekend of hij maatregelen neemt om hen te helpen.

Het enquêtebureau TNS NIPO presenteerde vrijdag ook een onderzoek dat te maken heeft met het toelatingsbeleid van ziekenhuizen. Uit de enquête blijkt dat mensen met belangrijke maatschappelijke posities soms voorrang krijgen in het medische circuit.

Ruim 270 leden van de bestuurlijke elite, onder wie senatoren en ondernemers, deden aan het onderzoek mee. Van diegenen erkende 7 procent voorrang te krijgen bij de huisarts, de specialist of in het ziekenhuis.

Volgens onderzoeker Peter Kanne van TNS NIPO ligt het werkelijke percentage waarschijnlijk hoger, omdat sommigen de uitzonderingspositie niet zullen willen toegeven in verband met de gevoeligheid van de kwestie.

De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) vindt het onjuist als „belangrijke mensen” voorrang krijgen, liet een woordvoerster vrijdag weten. De IGZ noemt het moreel verwerpelijk. De medische indicatie is het enige criterium.

Het blijft niet bij voorrang in de medische sector, ook in andere opzichten krijgen belangrijke mensen voordeeltjes aangeboden, zoals vrijkaartjes en betere plaatsen in een restaurant.

Slechts 5 procent maakt er nooit gebruik van, 72 procent soms of geregeld en 23 procent altijd. Het gaat niet alleen om mensen uit het bedrijfsleven, ook mensen bij de overheid en de semioverheid worden onthaald. Bij de overheid weigert 10 procent de aanbiedingen, bij de semioverheid 7 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer