Te veel dioxines in ei buitenkip
WAGENINGEN - Eieren van kippen die buiten lopen, bevatten gemiddeld drie keer meer dioxines dan eieren van kippen in een legbatterij. In 15 procent van de gevallen worden de normen overschreden, soms extreem veel.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van diverse onderzoeksinstituten: Rikilt, RIVM, Wageningen Universiteit en de universiteit van Antwerpen, gepubliceerd in enkele wetenschappelijke tijdschriften. De meeste risico’s lopen mensen die zelf op kleine schaal kippen houden en hun eigen eitjes eten of vaste klanten van kleine bedrijven, aldus de onderzoekers. Het Weekblad van Wageningen Universiteit besteedt vrijdag aandacht aan de studieresultaten.De Europese normen voor de concentratie dioxines en verwante verbindingen in voer zijn eigenlijk te laks, zo stellen de onderzoekers. Desondanks geeft dr. Ron Hoogenboom van het Rikilt aan dat het met het voer wel snor zit. „Het zit vaak ver onder de norm.”
De problemen ontstaan vooral door het leefmilieu van de kippen die buitenlopen. „Zelfs als op een bedrijf weinig dioxines in de bodem zitten, kunnen eieren hogere concentraties bevatten dan toegestaan”, aldus Hoogenboom. Het komt er volgens hem op neer dat grote gebieden in West-Europa eigenlijk te vies zijn om kippen voortdurend buiten te laten lopen.
„Eieren met veel dioxines leiden niet direct tot schade voor de gezondheid”, zegt Hoogenboom. „Het probleem is dat dioxineachtige verbindingen het lichaam niet meer verlaten: ze hopen zich op.” Wetenschappers brengen dioxines in verband met aantasting van het afweersysteem, het leervermogen en een hoger risico op kanker.
Met het vlees van kippen met een vrije uitloop lijkt overigens weinig mis, zo blijkt uit de studies. Het probleem zit hem vooral in de eieren.
Onder leiding van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit lopen er momenteel studies naar maatregelen op bedrijven die de concentraties gevaarlijke stoffen moeten terugdringen. „We onderzoeken bijvoorbeeld of we grond op bedrijven moeten afgraven en vervangen door schoon zand”, zegt Hoogenboom. „De kippen binnen voeren in plaats van buiten zou ook kunnen helpen. We verwachten de cijfers binnenkort.”
Meer informatie: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Veel_dioxines_in_graseieren.htm